Noutăți | Comunitatea românească NVDA Noutăți

Noutăți

Aici veți putea vedea noutățile recente din comunitatea de suplimente cum ar fi noile suplimente, actualizări importante ale suplimentelor existente, și altele.

Implicarea comunității în traducerea NVDA și a suplimentelor sale

Dragi utilizatori de NVDA,
Din 2016, o mână de oameni contribuie, respectiv au contribuit la un moment dat la traducerea acestui screen reader și a suplimentelor sale în limba română. Din 2016 încoace, echipa de traduceri are grijă ca cel puțin interfața NVDA să fie tradusă la zi. Fișierele aferente jurnalului de modificări și manualului de utilizare nu au mai fost actualizate de mult timp, asta pentru că nici eu, Florian Ionașcu, nici ceilalți din echipă nu am mai avut timp la dispoziție pe care să îl dedicăm acestei pasiuni. Pentru mine este o pasiune, iar NVDA, alături de Cash Reader, este proiectul meu de suflet. Unii am fost ocupați cu jobul, alții cu studiile, iar alții poate cu amândouă. Un lucru e cert, nu am mai avut timp și pentru traduceri, iar asta se vede.
De la începutul acestei luni însă, am început să lucrez cu Mădălin Grădinaru, care s-a alăturat echipei de traduceri și căruia îi mulțumesc pe această cale, facem o treabă excelentă! Încetul cu încetul vom aduce traducerea la zi.
Acum, cred că a venit momentul să implicăm întreaga comunitate în procesul de traducere a NVDA și a suplimentelor sale. Cine vrea să ne ofere sugestii, o poate face în grupul de Telegram al comunității. Vom ține cont de ele. Dacă considerați, de exemplu, că traducerea unui string din interfața NVDA poate fi îmbunătățită, nu ezitați să scrieți în grup.
Puteți intra dând click aici.
Implicarea comunității nu se va opri aici. Există de ceva timp o discuție în staff referitoare la traducerea acelui training eBook pentru NVDA, disponibil pe site-ul NV Access. Procesul va avea loc pe parcursul acestei veri și toată comunitatea va fi invitată să participe. Stay tunned!
Toate cele bune!
Florian Ionașcu, administrația comunității românești NVDA
Articol scris luni, 19 iunie 2023

Live Tech Support - mai 2023

Doamnelor și domnilor,
Vă invităm să luați parte în această seară, începând cu ora 20:00, la conferința lunii și totodată ultima din acest sezon, vom lua o pauză în lunile de vară. Aceasta va avea loc pe grupul de Telegram al comunității. Vă așteptăm cu drag!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Două tutoriale noi pe site-ul comunității

Doamnelor și domnilor,
Vă anunțăm că începând de astăzi, 12 aprilie 2023, sunt disponibile două tutoriale noi pe site-ul comunității, în secțiunile tutorialelor audio și text. În ambele tutoriale ne este prezentată funcționalitatea Object Navigation din NVDA, care corespunde funcției JAWS Cursor din JAWS. Îi mulțumim Oanei Maria Ghiban (Lucy) pentru efortul depus!

Rezumat Live Tech Support - aprilie 2023

La conferința din aprilie 2023 s-au abordat următoarele subiecte de interes:

Vă mulțumim tuturor pentru participare și vă așteptăm și la celelalte conferințe!

Compatibilizarea sintezelor vocale de pe pagina voci cu versiunile de NVDA începând de la 2023.1

Stimați membri ai comunității,
Vă aducem la cunoștință faptul că am actualizat pagina de voci de pe site adăugând sintezele vocale compatibile atât cu versiunea actuală de NVDA, 2023.1, cât și cu versiunile viitoare. Puteți folosi liniștiți Ioana, Simona și Eloquence.

Server-ul de NVDA Remote al comunității

Doamnelor și domnilor,
Vă anunțăm că începând de astăzi, 7 aprilie 2023, comunitatea are propriul server de NVDA Remote! Pentru a vă conecta la acesta, în câmpul „Gazdă” trebuie să scrieți nvdaremote.ro în loc de nvdaremote.com. Să-l folosim cu toții sănătoși!

NVDA 2023.1, un nou tutorial pe site-ul comunității și conferința lunii aprilie

Doamnelor și domnilor,
Acum câteva zile, mai exact luni, 27 martie 2023, a fost lansată prima versiune de NVDA din acest an, 2023.1. Aceasta vine la pachet cu o nouă opțiune în secțiunea „Navigare document”, numită „Stil paragraf”. Această setare poate fi folosită cu editoare de text care nu au suport nativ pentru navigarea prin paragrafe, cum ar fi Notepad și Notepad++.
De asemenea, în momentul de față există o combinație de taste care raportează destinația (Sursa/URL-ul) unui link, Insert+K. Practic, dacă vă duceți pe un site și auziți, să zicem, „Pagina principală link”, apăsând Insert+k o dată vi se va spune „https://www.exemplu.ro/index.html”, iar de douăă ori se va deschide o fereastră virtuală de examinare (review) din care puteți copia acel URL.
A fost îmbunătățit și suportul pentru conținutul web adnotat, a fost adăugat suportul pentru afișajele braille Tivomatic Caiku Albatross 46/80 și multe altele
De reținut faptul că suplimentele trebuie să fie din nou făcute compatibile cu NVDA după această actualizare, care se poate descărca de aici.

Că tot vorbeam de compatibilitatea suplimentelor cu NVDA, vă anunțăm că astăzi, 30 martie 2023, am publicat pe site--ul comunității, la secțiunea „Tutoriale audio”, un nou tutorial în care Ioan Man, căruia îi mulțumim pentru efortul depus, ne arată cum să facem acest lucru. De mai bine de un an nu am mai publicat astfel de conținut pe site-ul comunității, însă o facem acum.

Nu putem să încheiem acest mesaj fără a menționa conferința lunii aprilie, la care vă așteptăm cu drag. Aceasta va avea loc vineri, 7 aprilie 2023, începând cu ora 20:00, pe grupul de Telegram al comunității. Vă invităm să participați la această conferință.

Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA


Rezumat live tech-support Martie

La conferința din martie 2023 s-au discutat probleme legate de utilizarea sistemului de operare Windows. Una dintre probleme a fost accesul rapid la elementele din bara de sistem (system tray) prin intermediul unui supliment numit Systraylist. S-a discutat și despre o funcționalitate numită "navigare prin obiecte" care poate ajuta la eficientizarea utilizării mouse-ului. De asemenea, a fost menționat faptul că utilizatorii ar avea nevoie de tutoriale și indicații mai clare pentru a înțelege și utiliza anumite funcții utile.
S-a anunțat și faptul că în versiunea 2023.1 a sistemului de operare Windows, unele suplimente pot fi temporar incompatibile și ar putea fi necesare modificări sau actualizări. S-a discutat și despre utilizarea vocilor în instituții pentru preluarea automată a apelurilor și crearea de conținut. S-a vorbit despre modalitățile prin care dezvoltatorii de suplimente își pot valida cererile pentru a fi incluse în comunitatea internațională.
A fost abordată și accesibilitatea programului TeamViewer și alternativele sale. S-a discutat și despre problemele legate de utilizarea vocilor Microsoft Azure, Alina și Emil, cu programul Balabolka pentru convertirea textelor în audio. În plus, un utilizator a ridicat problema accesibilității programului Microsoft Teams cu NVDA, relatând probleme personale cu utilizarea acestuia pentru întâlniri. În final, s-a discutat despre accesibilitatea suitei Office și utilizarea platformelor de tip Meet cu NVDA.

Live Tech Support - martie 2023

Doamnelor și domnilor,
Vă așteptăm vineri seară, 3 martie 2023, începând cu ora 20:00, la conferința lunii martie. Aceasta va avea loc pe grupul de Telegram al comunității. Decizia a fost luată în urma sondajului inițiat pe data de 4 februarie 2023, care s-a desfășurat atât pe grupul de Telegram al comunității, cât și pe canal.
Au votat în total 20 de persoane.
Oamenii au fost întrebați dacă doresc ca Live Tech Support-ul acestei luni să fie organizat pe Google Meet, iar rezultatele au fost următoarele: 9 voturi pentru și 11 împotrivă.
Prin urmare, pe Telegram vor avea loc conferințele comunității de-acum înainte.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Rezumat Live Tech Support - februarie 2023

În primele minute din apel, s-a vorbit despre editoare de text, despre programe educaționale, despre interfața Unigram, posibilitatea de a trece pe Google Meet, incluzând un sondaj de opinie pentru a valida experimentul, dar și despre Windows OCR și faptul că Baidu OCR e mult mai bun, urmând să se sugereze înlocuirea cu versiunea locală a acestuia din urmă sau luarea sa în calcul ca opțiune. Am fost întrebați, de asemenea, despre campania de donație. În plus, s-a făcut o planificare în legătură cu actualizarea traducerilor vechi și cu debutul noilor proiecte. S-a adus în discuție o problemă minoră cu traducerea și funcționarea NVDA pe interfața Windows. Un subiect des întâlnit în conferințele noastre, adus în discuție inclusiv în aceasta din urmă este vocea Daria. De asemenea, a revenit interesul comunității pentru vocile Teodor și Adina de la Read Speaker.

Live Tech Support - februarie 2023

Doamnelor și domnilor,
Vă așteptăm vineri, 3 februarie 2023, la conferința lunii. Aceasta nu va fi organizată pe grupul de Skype, așa cum v-ați obișnuit, ci pe grupul de Telegram al comunității. Decizia a fost luată în urma rezultatului sondajului pe care noi, staff-ul comunității, l-am organizat pe data de 9 ianuarie. La acest sondaj au votat 19 membri ai comunității, 95% dintre aceste voturi fiind în favoarea organizării conferinței pe Telegram.
Trebuie reținut faptul că această conferință va fi experimentală. În funcție de cum vor merge lucrurile, vom decide dacă vom renunța sau nu la Skype pentru organizarea viitoarelor conferințe. Chiar dacă vom face acest lucru, grupul de Skype va rămâne în continuare activ.
Vă așteptăm, așadar, să intrați în grupul de Telegram pentru a putea participa la conferință.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Rezumat live tech suport ianuarie 2023

În cadrul live tech suportului din data de 6 ianuarie 2023, s-au discutat următoarele aspecte.

1. S-au dezbătut câteva detalii legate de trecerea conferințelor de pe skype pe telegram, incluzând organizarea unui sondaj de opinie pe această temă.

2. S-a vorbit despre unul dintre proiectele pilot ale anului, anume traducerea manualului de training de pe comunitatea internațională și publicarea lui sub forma unui PDF accesibil.

3. S-au făcut recomandări și s-a cerut mai multă implicare în ceea ce privește traducerea NVDA în română.

4. S-au rezolvat multiple probleme ale utilizatorilor, printre care și una legată de conexiunile prin NVDA remote.

5. S-a vorbit despre viteza NVDA, precum și despre facilitatea de utilizare a unor programe de conversie a textului și nu numai.

6. S-a discutat despre diverse sinteze vocale și disponibilitatea lor.

7. S-a adus la cunoștiință o problemă raportată în legătură cu Adobe Digital Edition și NVDA 2022.4, anume întreruperi bruște în citirea E-book-urilor.

SUNTEM ȘI PE TELEGRAM!

stimați membri ai Comunității Românești NVDA, începem anul cu o surpriză pentru dumneavoastră. Deoarece Telegram prezintă numeroase avantaje pentru utilizatori, cum ar fi numărul nelimitat de membri care pot fi adăugați în grupuri, faptul că este bazat pe cloud, posibilitatea de a încărca fișiere cu dimensiuni de până la 2gb pe versiunea standard, respectiv 4gb pe versiunea premium și de a descărca până la 4gb indiferent de versiune, dar nu în ultimul rând, interfața accesibilă și facilă a aplicației, am decis să facem un pas înainte și am creat un canal și un grup de suport. Aveți link-urile mai jos.
Acesta este canalul, iar acesta este grupul.
De asemenea, datorită faptului că Telegram are un nivel de securitate mult mai ridicat decât skype și alte rețele și prezintă susnumitele avantaje, dacă acest grup devine destul de popular, vom încerca să mutăm ușor conferințele pe Telegram. Grupurile de Skype și WhatsApp vor rămâne aici în principal pentru suport, dar nu excludem posibilitatea ca grupul de Skype să se desființeze odată cu inactivitatea.

Live Tech Support - ianuarie 2023

Doamnelor și domnilor,
Vă așteptăm la conferința lunii și totodată prima din acest an. Aceasta va avea loc vineri, 6 ianuarie 2023, la ora 20:00, pe grupul de Skype al comunității.
Între timp, a apărut ieri, 3 ianuarie 2023, NVDA 2022.4. Această versiune vine la pachet cu câteva comenzi noi. De asemenea, a fost adăugat un minighid pentru începători în cadrul manualului de utilizare, au fost rezolvate câteva erori și au fost actualizate eSpeak-NG și LibLouis. În acest context există tabele Braille noi pentru suedeză, chineză luganda și kinyarwanda.
Descărcați și instalați noua versiune de NVDA de la acest link.
Acestea fiind spuse, administrația comunității românești NVDA vă urează tuturor un 2023 productiv! Să aveți sănătate și să fiți fericiți alături de cei dragi!
Un Crăciun binecuvântat vă urăm vouă, frații noștri de peste Prut. Fie ca această sfântă sărbătoare să vă aducă pace și lumină în suflet!

rezumat live tech suport noiembrie

1. S-a spus despre funcția de derulare cu precizie nou apărută/etichetată pe YouTube
2. S-a vorbit despre accesibilitatea serviciilor de tip VPN, antivirus, de control la distanță și de dezinstalare a programelor, cu tot cu demonstrații
3. S-a menționat existența mai multor variante ale sintezei vocale Eloquence
4. S-a discutat despre vocile de la Ivona și Microsoft și despre programele de conversie text.

Live Tech Support, noiembrie 2022

Doamnelor și domnilor, mâine, 3 noiembrie 2022, va avea loc încă o ediție a conferinței Live Tech Support care, ca de obicei, va avea loc pe grupul nostru de Skype.

Vă așteptăm în număr cât mai mare!

Rezumat Live tech support octombrie

În cadrul conferinței de pe grupul de Skype al comunității Românești NVDA din data de 7 octombrie 2022 s-au discutat următoarele subiecte: 1. Au apărut câteva versiuni noi de NVDA într-un timp relativ scurt, actualizările fiind însă axate strict pe securitate, stabilitate și îmbunătățirea vitezei de funcționare. 2. S-a menționat lansarea unei noi funcții pe YouTube, care clarifică etichetele scurtăturilor, fiind apreciată viteza de implementare și traducere. 3. A fost adusă în discuție accesibilitatea programelor cu NVDA, printre care s-a vorbit despre softurile statistice ca Jamovi și SPSS 4. Au fost făcute câteva precizări și sugestii legate de administrația comunității 5. S-a readus în discuție accesibilitatea platformelor educaționale.

Live tech support - octombrie

Doamnelor și domnilor, dorim să vă anunțăm că mâine, 7 octombrie, de la ora 20:00, va avea loc o nouă sesiune Live Tech support. Drept urmare, vă invităm, în număr cât mai mare să luați parte la discuție.

Conferința va avea loc, ca până acum, pe grupul de Skype!

Live Tech Support - septembrie 2022 și noile versiuni de NVDA

Doamnelor și domnilor,
Iată că a venit toamna și, odată cu ea, începe o nouă sesiune a conferințelor comunității. Conferința lunii septembrie va avea loc în această seară (9 septembrie) pe grupul de Skype, începând cu orea 20:00. Trebuia să aibă loc vinerea trecută, însă a intervenit ceva neprevăzut. Vă invităm, așadar, să discutăm despre NVDA și suplimentele sale, să aflăm unii de la alții ce mai e nou în domeniu și să găsim soluții pentru problemele cu care ne confruntăm în utilizarea acestui screen reader.

Noile versiuni de NVDA

De la ultima noastră postare pe pagină (23 mai 2022), au apărut trei noi versiuni de NVDA: 2022.2, 2022.2.1 și 2022.2.2.

NVDA 2022.2

Îmbunătățirile notabile cu care această versiune vine la pachet sunt aduse aplicațiilor bazate pe Java, afișajelor braille și funcționalităților din Windows.

Versiunile 2022.2.1 și 2022.2.2

Acestea sunt nici mai mult, nici mai puțin decât niște actualizări de securitate. Cea mai recentă dintre ele poate fi descărcată de aici.

NVDA 2022.1

Doamnelor și domnilor,
Acum câteva zile, mai exact pe 23 mai 2022, a apărut prima versiune de NVDA din acest an. Aceasta include, printre altele, îmbunătățiri majore la suportul UIA cu MS Office pentru Microsoft Office 16.0.15000 și pentru versiunile mai noi. În Windows 11, NVDA va folosi UI Automation pentru a accesa documentele Microsoft Word în mod implicit. Acest lucru oferă o îmbunătățire semnificativă a performanței peste accesul modelului obiectului vechi.
Există îmbunătățiri și la driverele afișajelor braille precum Seika Notetaker, Papenmeier și HID Braille.
De asemenea, au fost rezolvate multe probleme întâlnite în cadrul aplicațiilor din Windows 11 precum Calculator, Console, Terminal, Mail și Panoul de Emoji.
Au fost actualizate eSpeak-NG și LibLouis, la acesta din urmă fiind adăugate noi tabele japoneze, germane și catalane.
NOTĂ IMPORTANTĂ: această versiune face ca suplimentele făcute pentru NVDA 2021.3.5 sau mai vechi să nu fie compatibile cu ea.
Vă invităm să descărcați și instalați noua versiune de NVDA apăsând pe acest link.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support - mai 2022

Doamnelor și domnilor,
Vă invităm în această seară, începând cu ora 20:00, să luați parte la conferința lunii mai. Aceasta va avea loc, așa cum v-ați obișnuit, pe grupul de Skype al comunității. Așa cum s-a întâmplat și anul trecut, în lunile iunie, iulie și august conferințele nu vor mai fi organizate, intrăm în vacanța de vară. Așadar, profitați acum de această ocazie! Vă așteptăm!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support - aprilie 2022

Picătură de cerneală,
Nu e nicio păcăleală!
Vă invităm în această seară la conferința lunii lui prier. Aceasta va avea loc, așa cum v-ați obișnuit, pe grupul de Skype, la ora 20:00. Să ne auzim cu bine!

Live Tech Support - martie 2022

Doamnelor și domnilor,
Iată că a venit și primăvara, cu ninsori în toată țara. Pe semne, lupta dintre cele două anotimpuri e în toi.
Să le lăsăm să se războiască și să ne concentrăm pe conferința noastră, care va avea loc mâine seară începând cu ora 20:00. Unde? Pe grupul de Skype, acolo unde v-ați obișnuit deja. Vă invităm să luați parte în număr cât mai mare!
Că tot vorbeam la început de lupta celor două anotimpuri, bine ar fi să vorbim acum numai despre un război la figurat, însă din păcate unul în adevăratul sens al cuvântului are loc la doi pași de noi. În loc de încheierea tradițională a invitațiilor la Live Tech Support, preferăm să transmitem un gând bun vecinilor noștri ucraineni. Să le dea Domnul putere să treacă peste acest hop. SLAVA UKRAINI!

Live Tech Support - februarie 2022

Doamnelor și domnilor,
Momentul așteptat al lunii este aproape. Vă invităm mâine-seară la conferința lunii februarie, începând cu ora 20:00. Aceasta va avea loc pe grupul de Skype.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Tutorial la NAO, un supliment revoluționar!

Doamnelor și domnilor,
A apărut, nu de multă vreme, un supliment cu care se pot citi textele din poze și din documentele PDF scanate. Se numește NAO (NVDA Advanced OCR) și vine din comunitatea italiană, fiind dezvoltat de Simone Dal Maso, Alessandro Albano și Davide De Carne.
Pentru a folosi suplimentul, nu este necesară deschiderea pozei sau a fișierului PDF din care se dorește extragerea textului. Este suficient ca utilizatorul, odată ajuns la fișier, să apese o combinație de taste pe care poate fie să o personalizeze din meniul NVDA, „Preferințe”, „Gesturi de Intrare”, fie să o lase pe cea implicită.
Există și un tutorial la acest supliment, precum și două review-uri pe YouTube realizate de o membră a comunității internaționale NVDA. Primul review este aici, iar cel de al doilea este aici.
De asemenea, puteți afla mai multe informații dând click aici și aici.

Live Tech Support - ianuarie 2022

Doamnelor și domnilor,
Cu speranța că v-ați bucurat împreună cu cei dragi de aceste sfinte sărbători, vă invităm la primul Live Tech Support din 2022. Conferința va avea loc pe grupul de Skype al comunității în această seară, începând cu ora 20:00. Vă așteptăm cu drag!
Încheiem acest mesaj prin a le ura un sincer și călduros la mulți ani sănătoși, fericiți și plini de bucurii și de belșug celor ce poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, precum și un Crăciun binecuvântat alături de cei dragi fraților noștri de peste Prut. Să vă fie tuturor numai bine!
Gânduri bune,
Administrația comunității românești NVDA

NVDA 2021.3 și conferința lunii decembrie

Doamnelor și domnilor,
Astăzi, 8 decembrie 2021, a fost lansat NVDA 2021.3. Această versiune vine la pachet cu suportul pentru noua specificație HID Braille. Scopul acestei specificații este acela de a standardiza suportul pentru afișajele braille fără a fi necesare drivere individuale. Există actualizări la eSpeak-NG și la LibLouis, care includ noul tabel rusesc, precum și pe cel pentru limba Tshivenda. Sunetele de eroare pot fi activate în versiunile stabile ale NVDA ddin panoul setărilor avansate. De asemenea, au fost făcute multe îmbunătățiri la utilizarea Office cu UIA.

NOTĂ

Din cauza unei actualizări la certificatul de securitate, câțiva utilizatori se confruntă cu o eroare atunci când vor să actualizeze de la NVDA 2021.2 la NVDA 2021.3. NVDA solicită Windows să actualizeze certificatele de securitate, fapt care face ca această problemă să nu mai apară în viitor. Utilizatorii afectați vor fi nevoiți să descarce manual noua versiune de NVDA.
Puteți descărca această versiune de aici.
Știm, conferința lunii decembrie trebuia să aibă loc vinerea trecută, însă a intervenit ceva neprevăzut, fapt pentru care am fost nevoiți să o amânăm. Nu putem încheia 2021 fără această conferință, așa că vă așteptăm vineri, 10 decembrie, începând cu ora 20:00, pe grupul de Skype al comunității.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support - noiembrie 2021

Doamnelor și domnilor,
Vă așteptăm în această seară, de la ora 20:00, la conferința lunii noiembrie. Ca de fiecare dată, vom discuta despre NVDA și suplimentele sale. Va avea loc pe grupul de Skype al comunității, așa cum v-ați obișnuit. Vă invităm să luați parte la această conferință în număr cât mai mare!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support - octombrie 2021

Doamnelor și domnilor,
În această seară, începând cu ora 20:00, vă invităm să luați parte la conferința lunii octombrie. Aceasta va avea loc, așa cum v-ați obișnuit, pe grupul de Skype. Vă așteptăm cu bucurie!

NVDA 2021.2

Doamnelor și domnilor,
În cursul zilei de ieri, 14 septembrie 2021, a fost lansat NVDA 2021.2. Această versiune introduce suportul preliminar pentru Windows 11. În timp ce lansarea oficială a Windows 11 încă se lasă așteptată, NVDA 2021.2 a fost testat pe versiunile de previzualizare ale acestui sistem de operare. Acest fapt include o reparare importantă a cortinei ecranului (vedeți secțiunea „Note importante” din jurnalul de modificări, pe care îl puteți deschide dinn meniul NVDA, submeniul „Ajutor” și dând click sau apăsând enter pe „Ce e nou”). Instrumentul de Remediere a Înregistrării COM poate rezolva mai multe probleme atunci când se execută NVDA. De asemenea, există actualizări pentru sintetizatorul eSpeak și pentru traducătorul braille LibLouis. Există și alte rezolvări de probleme și îmbunătățiri, în special pentru suportul braille și pentru terminalele Windows, precum și pentru calculator, panoul de emoji și pentru istoricul planșetei.
Descărcați și instalați NVDA 2021.2.

Live Tech Support - septembrie 2021

Stimați utilizatori de NVDA,
După o vară cu mai puține restricții față de cea de anul trecut, toamna își face apariția, cel puțin din punct de vedere calendaristic. Odată cu venirea acesteia, vor fi reluate și conferințele lunare ale comunității, după o pauză bine meritată.
Așadar, vă așteptăm poimâine-seară (3 septembrie), de la ora 20:00, pe grupul de Skype. De ce încă pe Skype? Vă vom spune în cele ce urmează.
La chestionarul privind viitorul conferințelor comunității au răspuns 22 de persoane. Dintre aceste persoane, 15 au fost de acord ca viitoarele conferințe să se desfășoare pe platforma socială Clubhouse, patru nu au fost de acord, iar trei dintre acestea au spus că nu știu, fiindcă nu o folosiseră până atunci.
Prin urmare, am încercat să implementăm ceea ce doreau oamenii, mai exact să creăm un club în care să ținem aceste conferințe, însă Clubhouse nu ne-a lăsat, fiindcă nici noi nu am fost foarte activi în ultimul timp. De aceea, conferințele vor fi organizate în continuare pe Skype până când ne vom putea muta pe Clubhouse. Sperăm ca acel moment să vină cât mai curând posibil.
În încheiere, dorim să-i urăm multă sănătate prietenului nostru, Nicușor Untilă (Storm), membru al staff-ului comunității. Să te faci bine cât mai repede, prietene drag! Ne e dor de glumele tale și de energia pozitivă pe care ne-o transmiți.

S-a lansat nvda-addons.org, una dintre marile realizări ale comunității spaniole

Stimați membri ai comunității românești NVDA,
Suntem încântați să vă aducem astăzi, 11 august 2021, vestea lansării site-ului nvda-addons.org, cea mai mare bază de date la ora actuală care conține suplimente NVDA oficiale și neoficiale. Site-ul a fost lansat pe data de 7 august a.c., în spatele dezvoltării stând Asociación Comunidad Hispanohablante de NVDA. Site-ul își propune să centralizeze cât mai multe suplimente NVDA, de aceea vom găsi mult mai multe suplimente acolo decât pe site-ul oficial al comunității internaționale.
Mai jos vom enumera cele mai importante caracteristici ale site-ului creat de spanioli:

Cum puteți contribui la această bază de date?

Concluzie

Acest site web este un instrument care le facilitează tuturor utilizatorilor de NVDA munca de a găsi suplimentele de care au nevoie. Totodată, este una dintre marile realizări ale comunității spaniole NVDA, prin urmare prestigiul acesteia în comunitatea internațională va crește. Acestea fiind spuse, vă invităm să vizitați site-ul și să descărcați suplimentele care vă sunt necesare.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Actualizări la site

Această actualizare făcută astăzi, 15 iulie 2021, aduce următoarele modificări: Acestea fiind spuse, vă dorim să vă bucurați de noile modificări.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

NVDA 2021.1

Doamnelor și domnilor,
Astăzi, 12 iulie 2021, a apărut această nouă versiune de NVDA, numerotată 2021.1. Ea include suportul opțional și experimental pentru UIA-ul din Excel și din navigatoarele web bazate pe Chromium. Există corecturi pentru câteva limbi și pentru accesarea link-urilor în Braille. De asemenea, există actualizări făcute la Unicode CLDR și la simbolurile matematice, precum și la LibLouis. Versiunea vine la pachet și cu rezolvarea multor erori precum cele din Office, Visual Studio și din interfețele câtorva limbi.
Notă: această versiune afectează compatibilitatea cu suplimentele existente, iar Adobe Flash nu va mai avea suport începând cu ea.
O puteți descărca de aici.

Rezumatul conferinței din data de 7 mai 2021

Doamnelor și domnilor,
Astăzi, 30 mai 2021, publicăm un scurt rezumat a ceea ce s-a discutat în cadrul conferinței de la începutul lunii.
1. S-a întrebat dacă există NVDA pentru Android, iar răspunsul a fost nu. Dezvoltatorii acestui cititor de ecran nu au de gând să construiască o variantă și pentru acest sistem de operare sau pentru celelalte aflate pe piață. Având în vedere faptul că NVDA este un program open-source (codul sursă al acestuia este public), oricine cunoaște programare poate să dezvolte o astfel de versiune, însă pentru asta programul trebuie, practic, rescris, ceea ce presupune multă muncă.
2. S-a discutat despre sintezele vocale românești, printre ele numărându-se și Alina și Emil de la Microsoft, la care publicul larg nu are acces.
3. Cu majoritatea celor prezenți, am luat decizia să facem o pauză de două luni, urmând să revenim la programul mnormal începând cu luna august.
La câteva zile după conferință, a avut loc o discuție în grupul de WhatsApp al comunității cu privire la platforma pe care se vor desfășura viitoarele Live Tech Support-uri. O astfel de discuție a mai avut loc și în trecut, propunându-se platforme precum Discord și TeamTalk, însă totul s-a oprit acolo.
Având în vedere faptul că rețeaua socială Clubhouse începe să fie utilizată la scară largă de nevăzătorii din România, ne-am hotărât să lansăm acest sondaj, pentru a ști încotro ne îndreptăm. Așadar, dacă aveți puțin timp la dispoziție, vă rugăm să îl completați.
Vă mulțumim!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support - mai 2021

Stimați utilizatori de NVDA, Hristos a înviat!
Nici bine nu a trecut Paștele, că noi ne și apucăm de treabă. Vă invităm mâine-seară la conferința lunii lui florar. Așa cum v-ați obișnuit, aceasta va începe la ora 20:00 și va avea loc pe grupul de Skype al comunității. Vă așteptăm cu drag!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support - aprilie 2021

Picătură de cerneală,
Nu e nicio păcăleală!
Vă invităm mâine-seară la conferința lunii lui prier. Aceasta va avea loc, așa cum v-ați obișnuit, pe grupul de Skype, la ora 20:00. Să ne auzim cu bine!

Ceva nou în sistemul de donații

Doamnelor și domnilor,
Acest articol abordează un subiect care s-a mai discutat atât în cadrul Live Tech Support-ului din februarie, cât și în cadrul conferinței de tehnologie asistivă organizată de Ioan Man la data de 1 martie a.c. Cei care au luat parte la acele conferințe știu cu siguranță despre ce este vorba, însă vom elucida imediat misterul și pentru cei ce nu au putut fi prezenți în acele momente.
Bugetul comunității a fost, așa cum am precizat mai sus, o temă destul de abordată în perioada asta. Acest articol o va aborda la rându-i, însă dintr-o altă perspectivă, cea a noului. Cum vine asta? Vă vom explica în cele ce urmează.
În cadrul Live Tech Support-ului din februarie, cineva a întrebat dacă donația se poate efectua și cu cardul, fără să mai fie nevoie de un cont de PayPal, și dacă poate fi recurentă. Atunci nu se putea, însă astăzi, 16 martie, se poate. Link-ul de pe pagina de donații a fost înlocuit cu un buton ce oferă exact aceste facilități. Pașii care trebuie urmați sunt foarte simpli, așa că nu trebuie să vă faceți griji din acest punct de vedere. Vă sugerăm să ascultați tutorialul făcut de Florian Ionașcu, în care explicațiile sunt pe înțelesul tuturor. Acesta se găsește și pe pagina tutorialelor audio.
Dacă vreți să faceți o donație, intrați aici.
Vă mulțumim!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Rezumatul conferinței din data de 5 martie 2021

Astăzi, 8 martie, publicăm rezumatul conferinței ce a avut loc în seara zilei de vineri.
Cel mai important subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost implementarea în NVDA a unei funcții care să permită etichetarea elementelor, funcție care este prezentă și în alte cititoare de ecran precum VoiceOver și este mai bine cunoscută sub numele de Object Labeler. Această discuție a mai avut loc atât în cadrul comunității noastre, cât și în cadrul celei internaționale. Cei de la NV Access au spus că dacă ar integra o astfel de funcție în NVDA, ar face ca acesta să meargă mai greu. După o oră de discuții s-a ajuns la un numitor comun: ar trebui să fie creat un supliment pe plan local pentru a se vedea în ce măsură va afecta acesta funcționarea NVDA, iar dacă totul va fi OK, acesta să fie introdus și în comunitatea internațională. Momentan, bugetul comunității noastre nu poate suporta costurile derulării acestui proiect, întrucât situația financiară este aceeași pe care o știți.
Încheiem această minută urându-le sănătate, bucurii, împlinirea tuturor dorințelor și multe realizări doamnelor și domnișoarelor ce fac parte din această comunitate, pentru că astăzi este ziua lor. Să vă meargă totul bine și să aveți în fiecare zi motive să zâmbiți! La mulți ani!

Live Tech Support - martie 2021

Dragi utilizatori de NVDA,
Noi, staff-ul comunității, vă dorim o primăvară frumoasă și plină de bucurii! Vă mai spunem că abia așteptăm să ne auzim mâine-seară la conferința lunii mărțișorului. Aceasta va avea loc la ora 20:00 pe grupul de Skype. Vă așteptăm cu drag!

O conferință importantă în ceea ce privește tehnologia asistivă

Doamnelor și domnilor,
Mâine-seară, începând cu orele 20:30, va avea loc o conferință importantă în ceea ce privește tehnologia asistivă. Aceasta seamănă cu Live Tech Support-urile noastre, întrucât se organizează în seara primei zile de luni a lunii. Diferența majoră constă în faptul că în fiecare întâlnire sunt abordate diverse teme legate de tehnologia asistivă. În cadrul întâlnirii de mâine-seară, utilitatea tehnologiei asistive pentru persoanele cu deficiențe vizuale va fi primul subiect abordat. Se va pune în discuție și problema comunității noastre, subiect care a fost abordat în cadrul Live Tech Support-ului de la începutul lunii, al cărui rezumat se găsește pe pagina de noutăți a site-ului nostru. Și astăzi (28 februarie), ca și atunci, lucrurile stau exact la fel. Nu s-a rezolvat nimic.
Organizatorul acestei conferințe este Ioan Man, căruia îi mulțumim foarte mult pentru sprijin. Pentru a lua parte la conferință, accesați acest link.
Vă mulțumim!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

NVDA 2020.4

Doamnelor și domnilor,
S-a lansat astăzi, 19 februarie 2021, NVDA 2020.4.
Această versiune include noi metode de intrare chinezești, o actualizare la Liblouis și la lista de elemente (NVDA+f7) funcționează acum în modul de focalizare. Este disponibil ajutorul sensibil contextual la apăsarea F1 în ferestrele de dialog ale NVDA. S-au făcut îmbunătățiri la regulile de pronunțare a simbolurilor, la dicționarul de vorbire, la mesajele Braille și la lectura rapidă. >Au fost efectuate reparări de bug-uri și îmbunătățiri la Mail, Outlook, Teams, Visual Studio, Azure Data Studio și Foobar2000. Pe web sunt îmbunătățiri la Google Docs și un suport mai consistent pentru ARIA. O puteți descărca de aici.

Rezumatul Live Tech Support-ului din data de 5 februarie 2021

Doamnelor și domnilor,
La fix o săptămână de la conferința din data de 5 februarie, noi, staff-ul comunității, publicăm rezumatul a ceea ce s-a discutat în cadrul acesteia.
În primul rând, a fost adus în discuție bugetul comunității, care nu este deloc consistent, putând fi folosit numai în scopul plății anuale pentru prelungirea valabilității domeniului nvda.ro. Reprezentanții staff-ului care au luat parte la conferință au fost Răzvan Ciule, Răzvan Tașcă, Alexandru Matei, Florian Ionașcu și Nicușor Untilă. Dintre aceștia, Răzvan Ciule și Florian Ionașcu au fost cei care le-au adus la cunoștință celorlalți participanți situația financiară de facto a comunității, pe care o vom prezenta pe scurt în acest rezumat.
1. La momentul desfășurării conferinței și la cel al redactării acestei minute, bugetul comunității însuma 17,10 EUR.
2. Cea mai mare sumă de care a dispus comunitatea de la mijlocul lunii martie 2019 și până acum a fost de 37,10 EUR, martie 2019 reprezentând startul campaniei de donații.
3. De atunci și până acum nu au putut fi alocate sume de la bugetul comunității pentru derularea unor proiecte precum dezvoltarea unor suplimente (add-on-uri) de NVDA mai sofisticate pentru utilizatorii români sau traducerea în limba română a training eBook-urilor realizate de NV Access pe tema utilizării acestui cititor de ecran, ci numai pentru reînnoirea în fiecare an a domeniului mai sus menționat, fapt ce se datorează tocmai acestei inconsistențe bugetare.
4. În perioada 13.03.2019-30.01.2021 s-a alocat în fiecare an suma de 10 EUR de la bugetul comunității pentru plata menționată la punctul precedent. Staff-ul a estimat că bugetul actual va permite plata pentru prelungirea domeniului nvda.ro și în 2022.
Astfel stând lucrurile, au fost și utilizatori care au venit în sprijinul staff-ului, susținând cu argumente trainice faptul că lumea trebuie să se mobilizeze, că nu putem numai să așteptăm să primim și să cerem, un bun exemplu fiind Ioan Man, cel mai vocal dintre ei de altfel. Totul s-a oprit acolo. Nu se știe ce se va întâmpla în viitor. Sperăm doar ca mesajul nostru să aibă ecou.
În al doilea rând, a fost abordat și subiectul alegerii platformei pe care să se desfășoare conferințele următoare, fapt ce a mai fost discutat și în cadrul Live Tech Support-ului din august 2020, însă nu s-a stabilit ceva concret. S-au făcut propuneri precum Discord și TeamTalk, care sunt foarte accesibile cu un cititor de ecran, însă problema constă în faptul că nu sunt folosite de foarte mulți nevăzători români, ori o migrare forțată nu poate fi impusă. Un exemplu de așa nu este comunitatea Blind Help Project (BHP), a cărei intenție a fost desființarea grupurilor de WhatsApp și mutarea cu totul pe Telegram, impunându-le utilizatorilor un deadline în care să efectueze această migrare, însă ulterior s-a renunțat la asta, fiindcă mulți s-au plâns staff-ului că platforma în cauză nu este foarte accesibilă cu VoiceOver, cititorul de ecran pentru sistemul de operare IOS. Totuși, toată lumea a ajuns la concluzia că Skype devine din ce în ce mai greu de utilizat, având și o calitate pe zi ce trece mai proastă pe deasupra. Urmează ca în cursul luniilor viitoare staff-ul să se adune într-o ședință pentru a se ajunge la un consens.
Cam aici se încheie prezentarea pe scurt, dacă îi mai putem spune astfel, a ceea ce s-a discutat în cadrul conferinței de vinerea trecută. Vă așteptăm cu drag la cea din luna martie. Va avea loc pe data de 5, la ora 20:00.
Cu stimă,
Florian Ionașcu, Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support - februarie 2021

Dragi utilizatori de NVDA, așa-i că v-a fost dor de conferințele comunității? Vă credem, și nouă ne-a fost. După o pauză binemeritată, revenim cu primul Live Tech Support din acest an! Vă invităm mâine-seară începând cu ora 20:00 să discutăm despre tot ce ține de NVDA, dar și despre comunitatea noastră, cum ne dorim să arate în viitorul apropiat. Vă așteptăm cu drag!
Administrația comunității românești NVDA

Rezumatul Live Tech Support-ului din data de 4 decembrie 2020

Vă prezentăm în cele ce urmează rezumatul conferinței din această seară.
1. Am discutat despre suplimentul lui Ștefan Moisei, LION. S-a adus în discuție link-ul de descărcare, Ștefan spunându-ne că va face tot posibilul ca acesta să redevină funcțional. I s-a sugerat dezvoltatorului să adauge în cadrul setărilor suplimentului și un buton de donații, ținându-se cont de faptul că acest supliment este folositor multor utilizatori de NVDA.
2. Ioan Man spune că NVDA merge foarte bine cu multe dintre programele de editare sunet. A sugerat însă și dezvoltarea unui supliment pentru programul Pro Tools.
3. A avut loc o mică discuție despre Navigarea prin Obiecte (Object Navigation). Ștefan Moisei și Florian Ionașcu le-au explicat celorlalți participanți despre această caracteristică a NVDA, corespondenta cursorului din JAWS. De exemplu, un program în care navigarea prin obiecte trebuie musai să fie folosită este Free Audio Converter de la DVD Video Soft.
4. S-a discutat despre vocea Daria de la CereProc, subiect abordat și în conferințele din lunile august și septembrie. Ioan Țichir, unul dintre participanți, s-a oferit să ne împărtășească problemele pe care le-a întâmpinat în utilizarea vocii, probleme care, de altfel, sunt cunoscute, printre ele numărându-se lag-ul (întârzie să citească ceea ce apare pe ecran în timpul navigării) și transformarea greoaie a unei cărți din format text în format audio la utilizarea Balabolka (poate dura și 12 ore, totul terminându-se, de multe ori, cu un crash). Noutatea o constituie faptul că pachetul de instalare al vocii NU ESTE ACCESIBIL CU UN CITITOR DE ECRAN! Bineînțeles, pe site-ul lor nu este menționat acest lucru.
5. Dacă vă mai aduceți aminte, în cadrul conferinței din Septembrie s-a adus în discuție necesitatea găsirii unui supliment care să înlocuiască Image Describer, întrucât acesta nu mai funcționează. Ei bine, l-am găsit! Ștefan Moisei ne-a vorbit despre suplimentul Cloud Vision, iar Ioan Man s-a oferit să îl testeze. Credeți-ne, chiar merge. Se folosește apăsând Insert+Control+I atunci când sunteți focalizați pe o imagine. Merită încercat.
Acestea fiind spuse, dorim să încheiem prin a le mulțumi celor prezenți pentru participare și a vă spune că următoarea conferință va avea loc în prima vineri a lunii februarie, fiindcă prima vineri din ianuarie este și prima zi din Anul Nou, când toată lumea preferă să petreacă timpul cu cei dragi. Vă dorim sărbători fericite și multă sănătate!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support-ul lunii decembrie

Iată că am ajuns în ultima lună din an, în luna cadourilor. Astăzi, în ziua a patra, de la ora 20:00, are loc conferința lunii. Vă invităm să participați în număr cât mai mare. Aceasta va avea loc, așa cum v-ați obișnuit, pe grupul de Skype.
Seara aceasta va fi una specială, pentru că începând cu ora 23:00 va începe NVDACon, conferința anuală a NVDA, despre care putem discuta în cadrul Live Tech Support-ului nostru dacă doriți. Mai multe detalii aflați pe site-ul acesteia.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support-ul lunii noiembrie

Doamnelor și domnilor,
Astăzi, 6 noiembrie, la ora 20:00, are loc conferința acestei luni. Vă invităm să participați în număr cât mai mare. Aceasta are loc, așa cum v-ați obișnuit, pe grupul de Skype.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

NVDACon 2020

Doamnelor și diomnilor,
Conferința anuală NVDACon va avea loc și în acest an, începând de pe data de 4 decembrie, până pe 6 decembrie.
Sloganul conferinței va fi „brinding the distance”. Considerând situația în care ne aflăm cu toții, nu cred că există unul mai potrivit ca acesta.
Pentru mai multe informații despre conferință, accesați pagina de Facebook sau site-ul www..nvdacon.org.
Cu stimă,
Adriani Botez, administrația comunității românești NVDA

NVDA 2020.3

Doamnelor și domnilor,
În cursul zilei de ieri, 13 octombrie 2020, a fost lansat NVDA 2020.3. Această versiune include câteva îmbunătățiri substanțiale la stabilitate și performanță, punându-se accent pe aplicațiile Microsoft Office. Există noi setări pentru activarea sau dezactivarea suportului pentru ecranele tactile și pentru activarea sau dezactivarea raportării graficelor. Existența conținutului marcat (evidențiat) poate fi raportată în navigatoarele web. De asemenea, sunt disponibile noi tabele braille germane. Găsiți mai multe detalii în secțiunea „Ce e nou”. O puteți descărca de aici.

Live Tech Support-ul lunii octombrie

Doamnelor și domnilor, vă așteptăm în această seară, de la ora 20:00, la conferința lunii octombrie.

Rezumatul Live Tech Support-ului din data de 4 septembrie 2020

Dragi prieteni, așa cum știți, vineri a avut loc Live Tech Support-ul din această lună. Astăzi, 9 septembrie, publicăm rezumatul a ceea ce s-a discutat în cadrul acestei conferințe.
Primul subiect abordat a fost legat de add-on-ul Image Describer și despre necesitatea găsirii unei alternative pentru descrierea pozelor. Din păcate, deși add-on-ul este utilizat de către unii dintre dumneavoastră, acesta nu mai este compatibil cu noile versiuni de NVDA și toate încercările noastre de a lua legătura cu dezvoltatorii sunt momentan fără rezultat. Până la remedierea conflictelor de compatibilitate sau apariția unui alt add-on, cea mai bună soluție rămâne apelarea la un serviciu precum cel de la Be My Eyes, AMAIS, sau al unui/unei prieten/rude care să poată vedea imaginile pentru a vi le descrie.
O altă temă de discuție a fost add-on-ul LION, al lui Ștefan Moisei. Acesta fusese propus de unul dintre cei prezenți ca fiind o posibilă alternativă pentru suplimentul menționat anterior, însă din discuțiile avute cu Ștefan, care era prezent, am aflat că LION nu poate încă să descrie imaginile, deoarece a fost programat pentru un cu totul alt scop, acela de a citi subtitrările filmelor.
De asemenea, a fost adusă în discuție și sinteza vocală românească Daria de la CereProc, care este o inițiativă lăudabilă, are o voce bună, dar fiind realizată de niște dezvoltatori străini care nu au avut contact cu vorbitori nativi, vocea are o serie de bug-uri (are lag în navigare, citește cu pauze mult prea lungi și uneori are tendința de a înghiții prima literă din cuvânt) și chiar dacă are o intonație plăcută și corectă, pronunță corect semnele de punctuație și abrevierile și rezolvă multe din problemele Ioanei, momentan NU FACE FAȚĂ UNEI NAVIGĂRI INTENSE ȘI NU OFERĂ O EXPERIENȚĂ DEMNĂ DE PREȚUL CERUT DE PRODUCĂTORI.
Vocea Daria nu este singura voce pentru limba română aflată în lucru, cei de la ReadSpeaker lucrează deja la două voci numite Adina și Teodor, acum câteva luni am primit un sample (o mostră) audio, dar pentru moment nu vă putem comunica mai mult decât faptul că vocile se află în lucru. Vom încerca să aflăm mai multe despre acest subiect în perioada următoare.
Ultimul subiect abordat în discuții a fost necesitatea unor magazine sau a unor asociații care să furnizeze nevăzătorilor produse asistive. Au fost menționate în discuție Anjo și Be Independent, cele două magazine tiflotehnice existente în țară. Au fost aduse în discuție produse precum OrCam și brățara inteligentă Sunu, dar și faptul că aceste produse ar trebui subvenționate de stat la fel ca și în alte țări. Mulțumind celor prezenți, reamintim tuturor că ne revedem pe data de 2 octombrie.
Cu stimă,
Răzvan Ciule, Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support-ul lunii septembrie

Doamnelor și domnilor,
Iată că, după o vară mai specială, dacă e să ne gândim la pandemia de Covid19, a sosit și toamna, la fel de specială. Fiindcă suntem în a patra zi a lunii lui răpciune și totodată în prima vineri a acesteia, astăzi, la ora 20:00, are loc, pe grupul de Skype, așa cum v-ați obișnuit, primul Live Tech Support al toamnei. Haideți să ne strângem cât mai mulți și să discutăm despre NVDA și suplimentele sale, să ne împărtășim problemele cu care ne confruntăm în utilizarea acestui cititor de ecran. Vă așteptăm cu drag!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Atelier - trecere de la JAWS la NVDA

Doamnelor și domnilor,
Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS) organizează, prin proiectul CMU Tech, un atelier pentru cei ce vor să treacă de la JAWS la NVDA. Evenimentul va avea loc duminică, 16 august a.c., între orele 11:00-14:00, online. Redăm în cele ce urmează comunicatul integral al AMAIS:

Comunicatul AMAIS

„Hai la club să-ți dezvolți abilitățile tech explorând cititoarele de ecran Jaws și NVDA. Accesul la tehnologie prin utilizarea unui calculator/laptop este un element de bază pentru o viață independentă, iar acest atelier online te va ajuta să te familiarizezi cu cele două cititoare de ecran. Ne vor ghida prin acest transfer Florian Ionașcu și Paul Bogorin.
Atelierul #CMUTech se ține online (pe Skype) pe 16 august între orele 11:00-14:00 și se adresează persoanelor cu dizabilități vizuale. Participarea este gratuită, tot ce trebuie să faci este să completezi acest formular.
La atelier vom trece prin:

Despre traineri

Florian Ionașcu
Am absolvit Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău (promoția 2020), iar din toamnă voi studia Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar la filiala din Buzău a Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.
De cinci ani mă implic în proiecte de voluntariat/freelancing ce constau în traducerea aplicațiilor făcute pentru nevăzători/deficienți de vedere sau care sunt accesibile cu cititoarele de ecran. Cele mai importante proiecte în care m-am implicat până acum sunt TWBlue, program căruia i-am tradus, împreună cu câțiva prieteni, interfața în limba română (se întâmpla prin noiembrie 2015), NVDA (fac parte din echipa românească de traduceri din iulie 2016) și Cash Reader (traducător pentru limba italiană din decembrie 2018). Alte proiecte la care am adus până acum contribuții minore în traducerea românească sunt Be My Eyes, Poedit și Telegram. Fac parte și din staff-ul comunității românești NVDA.
Paul Bogorin
Sunt student masterand în anul I, la specializarea Branding și publicitate. Pe lângă marea mea pasiune - câinii, de-a lungul timpului, am ajuns să fiu foarte interesat și de tehnologie, în așa mod, încât mi-am depășit primul profesor de informatică.

Despre club

Clubul este o inițiativă AMAis și se aliniază cu viziunea noastră - fiecare are responsabilitatea de a crea o societate incluzivă. Schimb de abilități cu susținerea Societe Generale European Business Services”.

Detalii suplimentare despre eveniment

Aflați mai multe detalii despre acest eveniment dând click aici.
Vă așteptăm cu drag!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Rezumatul Live Tech Support-ului din data de 7 august 2020

Doamnelor și domnilor,
Așa cum v-am promis, vă punem chiar acum la dispoziție rezumatul conferinței ce a avut loc aseară. Au fost abordate următoarele subiecte:
1. S-a vorbit despre cele trei voci românești lansate recent pe piață, Daria de la Cereproc și Teodor și Adina de la ReadSpeaker. Cu Daria sunt probleme la transformarea cărților din format text în format audio utilizându-se Balabolka. În plus, vocea merge greu.
2. Ioan Man a întrebat dacă există o versiune a suplimentului de Skype care să fie compatibilă atât cu versiunile noi de NVDA, cât și cu cele noi de Skype. Din păcate, nu există, din informațiile pe care le avem. S-a adus în discuție și bugul de Skype din versiunea actuală, care face ca JAWS și NVDA să nu interacționeze așa cum trebuie cu interfața programului. Din fericire, s-a găsit, după încheierea apelului, o soluție cu privire la rezolvarea acestei probleme. Aflați mai multe detalii intrând în grupul de Skype, dacă nu sunteți deja.
3. S-a discutat despre migrarea către platforme precum Discord, în cazul în care Skype nu va mai fi accesibil. În acest moment nu este cazul, de exemplu, să mutăm Live Tech Support-urile pe Discord, conform spuselor lui Ioan Man, fiindcă Skype e încă accesibil. Cornel Ivănescu sugerează instalarea Discord Canary, pentru că acesta se actualizează constant, aducând îmbunătățiri pe partea de accesibilitate.
4. Florian Ionașcu și Alex Cucu le-au vorbit oamenilor despre atelierul pe care îl organizează AMAIS, a cărui temă este trecerea de la JAWS la NVDA. Acesta va avea loc duminică, 16 august, între orele 11:00 și 14:00. Mai multe detalii, precum și formularul de înscriere, vor fi publicate de reprezentanții AMAIS pe pagina de Facebook Club de Mobilitate Urbană Senseability, urmând ca mai apoi să fie publicate și în grupurile și pe site-ul comunității.
5. S-a vorbit despre setările barei de progres.. Ioan Man și Roman Guțu au observat că, dacă NVDA este setat să emită bipuri la actualizarea barei de progres, acesta transmite starea barei de progres bip cu bip la fiecare procent, însă dacă este setat să furnizeze informații cu voce tare legate de starea acesteia, dă informații la fiecare zece procente.
Acestea fiind spuse, le mulțumim tuturor celor care au participat și îi așteptăm și la conferința din septembrie. Îi invităm și pe cei care nu au participat la conferința de aseară sau care nu au participat până acum la Live Tech Support-urile comunității să o facă. Toată lumea este bine venită.
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support-ul lunii august

Dragi utilizatori de NVDA,
Astăzi, în a șaptea zi a ultimei luni de vară, are loc, de la ora 20:00, conferința lunii. Așa cum v-ați obișnuit, ne întâlnim pe Skype. Pentru a intra în grup, dați click aici.
Vă așteptăm cu drag!

NVDA 2020.2

Doamnelor și domnilor, ieri, 28 iulie, a apărut NVDA 2020.2. Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ suportul pentru un afișaj braille nou de la Nattiq, suportul îmbunătățit pentru interfața grafică a antivirusului ESET, dar și pentru Windows Terminal, și îmbunătățiri de performanță în ceea ce privește 1Password și sintetizatorul Windows OneCore. În plus, multe erori importante au fost remediate și multe alte îmbunătățiri au fost făcute. Puteți descărca noua versiune de aici.

Live Tech Support-ul lunii iulie

Doamnelor și domnilor, vă așteptăm mâine, în a treia seară a lunii lui cuptor, de la ora 20:00, la conferința comunității. Sperăm să fiți prezenți în număr cât mai mare!
Cu stimă,
Florian Ionașcu, Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support-ul lunii iunie

Doamnelor și domnilor,
Pentru că astăzi este prima vineri din luna iunie, va avea loc, la ora 20:00, pe grupul de Skype, sesiunea de Live Tech Support a acestei luni. Vă așteptăm cu drag să discutăm despre NVDA și suplimentele sale.

NVDA 2020.1

Doamnelor și domnilor! Astăzi, 7 mai 2020, a fost lansată această versiune nouă de NVDA. Caracteristicile principale ale acesteia includ suportul pentru câteva noi afișaje braille de la HumanWare și APH, precum și reparări ale unor erori importante precum cea a citirii conținutului matematic în Microsoft Word utilizându-se MathPlayer / MathType. O puteți descărca de aici.

Rezumatul Live Tech Support-ului de vineri, 1 mai 2020

Dragi prieteni, după cum bine știți, vineri a avut loc Live Tech Support-ul lunii mai. Deoarece mulți dintre membrii comunității noastre nu au putut fii prezenți din diverse motive, la propunerea lui Alex Cucu amredactat o scurtă minută a întâlnirii, prezentând cele mai importante subiecte ale discuției.
1. Ca urmare a evenimentelor neplăcute care au avut loc pe comunitate în ultima perioadă, duminica trecută a avut loc o discuție cu adminii și vineri seara am comunicat celor prezenți în Live Tech Support-ul din această lună că începând de acum toate discuțiile off-topic vor fi sancționate dur și cei care vor cauza conflicte sau neplăceri comunității vor fi eliminați fără avertisment. Dacă în momentul declanșării unui conflict, niciunul dintre admini nu este activ, ceilalți membri pot încerca să aplaneze conflictul, însă dacă nu reușesc sunt rugați să ne contacteze în privat iar un admin va aplica măsurile necesare, cât mai curând posibil.
2. Au fost soluționate diverse probleme semnalate de utilizatori
3. La cererea unora dintre membri, Ștefan Moisei a mai dezvoltat un supliment care modifică pauzele dintre controale, pentru a fi similare cu cele de pe Android. Suplimentul numit CONTRAST (Controls, Android Style) este disponibil gratuit atât pe chat-ul de skype cât și pe site-ul comunității, la secțiunea „Suplimentele comunității”
4. În discuția de azi a fost din nou semnalată o problemă veche de NVDA care nu întrerupe enunțarea la apăsarea tastei TAB sau CTRL. Acest bug a fost deja raportat celor de la NV Access, dar nu a putut fi remediat încă, deoarece fiind un bug rar întâlnit, în ipostaze neașteptate, nu a putut fi replicat și analizat de către echipa de dezvoltare a NVDA.
Mulțumindu-vă tuturor celor care ne-ați fost alături vineri seara, dar și celor care nu ați fost în live tech support-ul din această lună, însă ați acordat puțin din timpul vostru ppentru citirea acestei minute, vă reamintim că următoarea întâlnire de Live Tech Support va avea loc pe data de 05.06.2020 la ora 20:00 pe același grup de Skype al comunității.
Cu prietenie și respect,
Răzvan Ciule și echipa Comunității Românești NVDA

Live Tech Support-ul lunii mai

Doamnelor și domnilor, Vă așteptăm în această seară de la ora 20:00 la Live tech Support-ul lunii mai. Apelul se va face, așa cum v-ați obișnuit, pe grupul de Skype al comunității. Vă invităm să participați în număr cât mai mare.

O nouă pagină pe site

Dragi utilizatori de NVDA,
Suntem bucuroși să vă anunțăm că pe sit-ul nostru există, de acum, și o pagină în care sunt listate suplimentele NVDA create de membrii comunității. Momentan, suplimentele listate sunt LION, dezvoltat de Ștefan Moisei, și versiunea în limba română a Clipspeak, dezvoltată de Roman Fiodor. Sperăm să mai apară și altele pe viitor. Puteți intra pe această pagină dând click aici.
Toate cele bune,
Administrația comunității românești NVDA

Live Tech Support-ul lunii aprilie

Doamnelor și domnilor,
Mâine, 3 aprilie 2020, ora20:00, va avea loc, pe grupul de Skype al comunității, conferința lunii aprilie, la care vă invităm să fiți în număr cât mai mare. Vă așteptăm cu drag.

Două noi voci adăugate

Au fost adăugate sintetizatoarele IBM-TTS și Code Factory. Le găsiți pe pagina Voci.

Live tech support-ul lunii martie

Astăzi, 6 martie 2020, ora 20:00, are loc pe grupul de Skype al comunității conferința lunii mărțișorului.. Vă așteptăm în număr cât mai mare!

NVDA Remote, compatibil cu NVDA 2019.3

Acum, acest supliment poate fi folosit fără probleme cu NVDA. Se poate descărca de aici.

Am adăugat Eloquence pe site

Îl găsiți pe pagina Voci.

NVDA 2019.3.1

Nici bine nu a apărut NVDA 2019.3, că versiunea 2019.3.1 și-a și făcut apariția la câteva ore după. Nu aduce nimic nou, doar rezolvă niște probleme legate de sistemul de traducere. O puteți descărca de aici.

NVDA 2019.3

Dragi utilizatori, NVDA 2019.3 tocmai a fost lansat! Aceasta este o versiune foarte importantă care conține modificări printre care se regăsesc actualizarea de la Python 2 la Python 3 și o rescriere majoră a subsistemului vorbirii NVDA. Deși aceste modificări anulează compatibilitatea cu suplimentele NVDA mai vechi, actualizarea Python 3 este necesară pentru securitate, iar modificările la vorbire permit inovații în viitorul apropiat. Printre alte noutăți pe care le aduce această versiune se regăsesc suportul pentru VM-urile Java pe 64 de biți, funcționalitățile Cortină Ecran și Evidențiere Focalizare, suportul pentru mai multe afișaje braille și un nou monitor braille, precum și multe defecte rezolvate. O puteți descărca mergând în meniul Ajutor din NVDA la opțiunea „Caută actualizări”, sau dând click aici.

Live Tech Support-ul lunii februarie

Salutare, dragi utilizatori de NVDA!
Am intrat în luna lui făurar și, după cum știți, vom avea un Live Tech Support. Prima vineri din luna asta pică pe 7, așadar vă așteptăm la orea 20:00 pe grupul de Skype. Sperăm să ne adunăm mai mulți la conferința asta. Să ne auzim cu bine!

Live Tech Support-ul lunii ianuarie

Astăzi, 3 ianuarie 2020, ora 20:00, are loc pe grupul de Skype al comunității conferința lunii ianuarie. Vă invităm să luați parte la ea dacă vreți să expuneți o problemă cu care vă confruntați în utilizarea NVDA sau dacă aveți o sugestie cu privire la îmbunătățirea NVDA și a suplimentelor sale. Dacă încă nu sunteți în grupul de Skype, folosiți link-ul acestuia aflat pe pagina de contact a site-ului nostru pentru a intra.
Acestea fiind spuse, sperăm că participarea dumneavoastră la această conferință vă va fi de folos.

Anunț important

Dragi prieteni,
Tocmai s-a încheiat Live Tech Support-ul de astăzi. Vă mulțumim pentru participare!
Vă anunțăm că, în urma feedback-ului pozitiv venit din partea celor care au participat la acest Live Tech Support, am decis ca aceste conferințe să fie organizate regulat. Așadar, în prima vineri a fiecărei luni, pe grupul de Skype, ora 20:00., va fi organizat un Live Tech Support în care vom discuta problemele și ideile venite de la utilizatori în legătură cu NVDA și suplimentele acestuia.
Vă așteptăm cu drag!

Conferință în cadrul comunității

Doamnelor și domnilor,
Vă invităm să participați la o conferință în care să dezbatem cu toții problemele cu care utilizatorii de NVDA se confruntă în viața de zi cu zi, dar și sugestii venite din partea acestora. Evenimentul Va avea loc în această seară la ora 21:00 pe grupul de Skype al comunității. Dacă încă nu sunteți în grup, găsiți link-ul de intrare pe pagina de contact a site-ului nostru. Așadar, vă așteptăm cu drag! P.s. Le urăm un sincer și călduros la mulți ani tuturor celor ce poartă numele Sfântului Nicolae. Să fie fericiți și împliniți!
Cu stimă,
Administrația comunității românești NVDA

NVDACon 2019

Bună tuturor,
După mai bine de 8 luni de timp captivant petrecut împreună pentru organizarea NVDACon 2019, suntem aproape de linia de sosire!
Conferința va începe pe 15 noiembrie 2019 la ora 23:00 ora locală în România cu forumul de deschidere.
Conferința din acest an va avea loc pentru prima dată în noiembrie. Alăturațivă nouă într-o călătorie foarte interesantă, unde vom afla că NVDA este peste tot! În acest an, suntem bucuroși să avem alături atât Google, cât și Firefox la conferință. Pentru mai multe informații, consultați programul provizoriu la această pagină.
În orice caz, există multe motive pentru care această conferință va fi unică!
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâlnim la # NVDACon2019.

NVDA 2019.2.1

Doamnelor și domnilor! Astăzi, 2 octombrie 2019, a fost lansată o nouă versiune de NVDA, 2019.2.1. Aceasta este o versiune minoră care repară câteva erori prezente în NVDA 2019.2. Reparările includ:
Puteți descărca noua versiune de aici.

Live Tech Support în această seară pe grupul de Skype

Doamnelor și domnilor,
Astăzi, 26 august 2019, ora 22:00, va avea loc, pe grupul de Skype al comunității, un Live Tech Support pe tema problemelor întâmpinate în utilizarea NVDA. Așadar, vă invităm să luați parte la această conferință și să vi le expuneți, iar împreună vom încerca să le rezolvăm. Pentru cei care nu sunt încă în grupul de Skype, link-ul acestuia se află pe pagina de contact a site-ului nostru. Vă așteptăm cu drag.
Cu stimă,
administrația comunității românești NVDA

Lansarea NVDA 2019.2

Doamnelor și domnilor, în cursul zilei de astăzi (14 august) a fost lansat, în sfârșit, NVDA 2019.2. Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ autodetectarea afișajelor braille de la Freedom Scientific, o setare de test inclusă în panoul de setări avansate care face ca modul de navigare să nu mai miște focalizarea de unul singur, (această setare poate aduce îmbunătățiri), o opțiune de amplificare a vitezei pentru sintetizatorul Windows OneCore pentru ca mărirea vitezei vocilor să fie mai accentuată și multe alte defecte rezolvate.
Lista completă a noutăților o găsiți în meniul NVDA, submeniul Ajutor.
Puteți descărca noua versiune de aici.

NVDA 2019.1.1 - o nouă versiune minoră, dar cu modificări oarecum importante

Stimați utilizatori, Astăzi, 15 aprilie 2019, NV Access a lansat NVDA 2019.1.1, o versiune minoră care vine cu rezolvarea câtorva bug-uri. Iată care sunt acestea: Așadar, descărcați cu încredere noua versiune de aici.

WordCount

Chiar în cursul acestei seri din 8 aprilie 2019 s-a lansat un nou supliment numit WordCount. Acesta indică numărul de cuvinte, de caractere, de paragrafe și de rânduri din textul selectat prin apăsarea Control+Shift+F12. Notă: În unele aplicații precum Word, WordPad și DSpeech, acesta anunță numai cuvinte și caractere, pentru evitarea anumitor probleme cu NVDA. În orice editor de text ori într-un document virtual, de exemplu într-un navigator web, PDF, corp de e-mail, etc., selectați textul dorit folosind comenzile specifice și apăsați Control+Shift+F12. Această comandă poate fi modificată din dialogul „Gesturi de intrare”, secțiunea „Editare text”. Suplimentul este disponibil numai în engleză deocamdată, dar se fac demersurile necesare ca acesta să fie tradus în limbile NVDA, inclusiv în română. Autorul acestuia este Rui Fontes, membru al comunității portugheze NVDA. Puteți să descărcați și să citiți mai multe despre WordCount aici.

S-a lansat NVDA 2019.1

Stimați utilizatori, a apărut noua versiune de NVDA, 2019.1. Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ îmbunătățiri de performanță la accesarea Microsoft Word și Microsoft Excel, îmbunătățiri de stabilitate și securitate precum suportul pentru suplimente cu informații despre compatibilitatea versiunii și multe alte defecte rezolvate. Vă rugăm să țineți cont de faptul că începând cu această versiune de NVDA, appModule-urile personalizate, globalPlugin-urile, driverele afișajelor braille și ale sintetizatoarelor nu vor mai fi încărcate automat din dosarul configurației utilizatorului. S-a ajuns la concluzia că ar fi mai bine ca acestea să fie instalate ca parte a unui supliment NVDA. Pentru cei care lucrează la un supliment, codul pentru test poate fi pus într-un dosar scratchpad pentru dezvoltatori, aflat în dosarul configurației utilizatorului NVDA, dacă opțiunea Developer scratchpad este activată din noul panou al setărilor avansate NVDA. Aceste modificări sunt făcute pentru a asigura compatibilitatea codului personalizat, astfel încât NVDA să nu aibă probleme dacă acel cod devine incompatibil cu versiunile mai noi. Vă rugăm să consultați cu atenție lista de modificări pentru mai multe detalii în legătură cu asta, iar astfel veți afla și cum suplimentele sunt mai bine versionate. O puteți descărca de aici.

Browser Nav și Image Describer, două suplimente lansate recent

Au fost lansate acum câteva săptămâni două suplimente ale căror nume sunt menționate în titlul acestui articol.

Image Describer

Acest supliment vă furnizează descrieri de imagini folosindu-se de inteligența artificială. Combinația de taste a acestuia este NVDA+CTRL+I.

Browser NAV

În modul de navigare al NVDA, acest supliment este util prin comenzile pe care le oferă.

Informație bonus

Autorii acestor suplimente sunt Oliver Edholm și Tony Malykh.

Alte informații suplimentare

Se pot găsi pe site-ul comunității suplimentelor.

Live Tech Support în cadrul comunității

Stimați membri ai comunității românești NVDA,
Dorim să vă informăm că în această seară la ora 21:00 va avea loc un Live Tech Support în care li se va arăta participanților cum se folosește programul VLC Media Player cu add-on-ul NVDA instalat. Evenimentul va avea loc pe grupul de Skype al comunității. Link-ul acestuia este disponibil pe Site-ul nostru, la secțiunea Contact. Vă mulțumim și vă invităm să luați parte la eveniment! Cu stimă, Administrația comunității românești NVDA

Relansarea grupului de Messenger al comunității

Doamnelor și domnilor, dorim să vă informăm că s-a relansat Grupul de Messenger al comunității, în care vă invităm să intrați dacă doriți.

BREAKING NEWS

Versiunea NVDA 2019.1 va aduce o caracteristică importantă, identificarea suplimentelor NVDA incompatibile, pasul următor fiind dezactivarea automată a acestora. Asta îi va forța pe dezvoltatorii de suplimente să și le actualizeze mai des, aducându-le în pas cu noile versiuni de NVDA.

Două suplimente noi, Outlook Extended și Training Keyboard Commands

Stimați cititori, aceste două suplimente au fost lansate ieri, 17 ianuarie 2019.

Outlook Extended

Acest supliment îmbunătățește utilizarea Microsoft Outlook vocalizând unele comenzi și adăugând altele suplimentare. Poate fi descărcat de aici

Training Keyboard Commands

Acest supliment este destinat să instruiască comenzile NVDA într-un mod asemănător jocului pentru ambele aspecte ale tastaturii, fie că vorbim despre laptop sau birou. Toate datele comenzilor sunt preluate din fișierul keyCommands.html din folder-ul locale, aflat la rândul lui în folder-ul documentation din NVDA. Acest supliment nu are o scurtătură sau un gest implicit. Trebuie să-i atribuiți un gest specific din meniul NVDA>preferințe>gesturi de intrare>trainingKeyboardCommands.
Îl puteți descărca de aici.

Încă o nouă versiune de NVDA, 2018.4!

Salutare, dragi utilizatori ai comunității! Astăzi a apărut o nouă versiune de NVDA, 2018.4. Caracteristicile principale ale acestei versiuni sunt performanța mai bună în versiunile noi de Firefox, raportarea de emoji cu toate sintetizatoarele, raportarea statusului „răspuns” sau „redirecționat” pentru e-mail-urile din MS Outlook, raportarea actualei distanțe a cursorului de la marginile de sus și din stânga paginii în MS Word și multe alte defecte rezolvate. Pentru descărcare, click aici.

Câteva suplimente apărute nu de multă vreme

Stimați cititori, în acest articol vă vor fi prezentate câteva suplimente recent lansate în comunitatea internațională.

Columns Review

Este un supliment creat pentru citirea și copierea elementelor dintr-o listă coloană cu coloană. Suportă liste cu un număr potențial infinit de coloane, iar dumneavoastră puteți naviga printre ele folosind tastatura sau cifrele blocului numeric. Antetele de coloană pot fi citite, însă nu pot fi copiate sau vice versa.
În plus, suplimentul oferă un mod prin care se poate interacționa cu antettele de coloană și se pot raporta „zero elemente” atunci când lista este goală.
Autorul acestuia este Alberto Buffolino.

AudioChart

Vă permite să redați serii de timp ale Excelului ca un sunet continuu. Autorul acestuia este Tony Malykh.

BluetoothAudio

Este un supliment care îmbunătățește calitatea sunetului atunci când se lucrează cu dispozitive bluetooth. Autorul lui este Tony Malikh.

Informații suplimentare

Se pot afla de pe pagina comunității suplimentelor.

Calibre Accessibility

Doamnelor și domnilor, tocmai a fost lansat suplimentul Calibre Accessibility. Acesta vine cu niște îmbunătățiri de accesibilitate pentru Calibre eBook Management. Autorul acestuia este Javi Domínguez. Puteți afla mai multe despre el vizitând această pagină.

Suplimentul NVDA Remote, compatibil din nou cu NVDA!

Doamnelor și domnilor, tocmai a fost lansată versiunea 2.2 a NVDA Remote, care vine cu compatibilitatea pentru NVDA 2018.3. Totuși, ce se va întâmpla cu pachetul de urgență al lui Joseph Lee? Ei bine, acesta a spus că acel pachet va deveni istorie. Nu va mai funcționa începând cu data de 3 octombrie 2018. Prin urmare, va trebui să instalăm noua versiune de NVDA Remote, pe care o putem descărca de aici.

NV Access a mai lansat două versiuni minore de NVDA, 2018.3.1 și 2018.3.2

De la lansarea versiunii 2018.3 a NVDA, dezvoltatorii acestui screen reader au mai găsit niște erori minore și au decis să lanseze succesiv niște actualizări pentru a le repara.

NVDA 2018.3.1

Aceasta este o versiune minoră care repară un defect critic din NVDA, defect care făcea ca versiunile de Mozilla Firefox bazate pe 32 de biți să dea rateuri.

NVDA 2018.3.2

Aceasta este o versiune minoră care repară o eroare din Google Chrome la navigarea printre postări (tweet-uri) pe Twitter.

De unde se pot descărca aceste versiuni?

Se pot descărca de pe site-ul NV Access sau de pe acest site.

A fost lansată noua versiune de NVDA, 2018.3

Doamnelor și domnilor! Noua versiune de NVDA pe care am așteptat-o cu toții, s-a lansat azi-dimineață în jurul orei 8:00. Caracteristicile principale ale acesteia includ detectarea automată a multor afișaje braille, suport pentru noile caracteristici ale Windows 10 precum panoul de intrare Emoji al Windows 10, dar și multe reparări ale erorilor. O puteți descărca de aici.

Pachetul de urgență pentru suplimentul NVDA Remote

Întrucât Tyler Spivey și Christopher Toth nu au făcut niciun demers pentru a compatibiliza NVDA Remote cu noile versiuni de NVDA, Joseph Lee, membru important al comunității internaționale, a făcut un pachet de urgență pentru acesta, pe care îl puteți descărca de aici.

NVDA Remote, incompatibil cu NVDA 2018.3

Stimați membri ai comunității românești NVDA,
Vă transmitem un comunicat din partea comunității internaționale cu privire la suplimentul NVDA Remote, întrucât acesta este foarte popular în rândul utilizatorilor de NVDA. Din păcate, ultima versiune a acestui supliment, 2.1, nu va fi compatibilă cu versiunea NVDA 2018.3, ce urmează a fi lansată după data de 7 septembrie. De ce nu va mai fi compatibilă? Răspunsul e foarte simplu, fiindcă versiunea de NVDA ce urmează a fi lansată este făcută cu o versiune mai nouă a limbajului de programare Python, iar codul suplimentului este actualmente învechit pentru a fi compatibil cu NVDA 2018.3. De ce? Pentru că dezvoltatorii acestuia, Tyler Spivey și Christopher Toth, nu au actualizat suplimentul astfel încât să suporte atributele Python 4, deși e a doua oară când sunt notificați cu privire la acest aspect. Datorită acestei incompatibilități, suplimentul pur și simplu nu se va încărca pe versiunea de NVDA menționată mai sus. Totuși, există un emergency patch (pachet de urgență), dar ideal ar fi ca rezolvarea să vină de la dezvoltatori înșiși. Ultimele modificări ale acestui supliment includ soluții pentru rezolvarea incompatibilității, dar n-au fost lansate într-o versiune stabilă.
Comunitatea internațională mai spune că acesta este un ultimatum pe care li-l dă lui Tyler Spivey și Christopher Toth. Dacă nu vor face nimic în acest sens până pe 7 septembrie, suplimentul, fără pachetul de urgență, va fi marcat ca incompatibil cu viitoarele versiuni de NVDA. Ce putem face? Nimic. Putem doar să sperăm că băieții vor face ceva până pe 7 septembrie. Ar fi păcat ca un astfel de supliment folositor oamenilor să fie abandonat.

Câteva suplimente apărute recent, foarte utile

De-a lungul ultimelor săptămâni au fost lansate suplimente NVDA, foarte utile în diverse domenii. Vom vorbi despre ele în acest articol.

Input Lock

Aveți copii sau animale de companie acasă? Aveți o pisică căreia îi place foarte mult să se suie pe masă și să se plimbe pe tastatură? Mișcați din greșeală mouse-ul în diferite părți ale ecranului atunci când utilizați laptop-ul? Atunci Input Lock este pentru dumneavoastră! Veți putea să lăsați liniștit calculatorul pornit și nesupravegheat fără niciun risc. Odată instalat, veți putea bloca tastatura sau ecranul tactil dacă laptop-ul dumneavoastră are unul, mouse-ul și afișajul braille. Autorul acestuia este José Manuel Delicado, membru al comunității spaniole NVDA, mexicanul care a contribuit la dezvoltarea aplicației TWBlue și care, pe lângă dezvoltarea acestui supliment, mai are la activ și dezvoltarea suplimentului Enhanced Aria.

ToolbarsExplorer

Acest supliment face mai ușoară utilizarea barelor de unelte din aplicații, oferind un model de explorare derivat din navigarea obiectului cu gesturi simplificate. Autorul acestuia este Alberto Buffolino, membru al comunității italiene.

Screen Curtain

Acest supliment adaugă funcționalitatea cortinei ecranului din Windows 8 și mai nou. Autorii acestuia sunt Babbage B.V. și Joseph Lee.

Add-on Updater

Acest supliment rezolvă problema Core 3208: abilitatea de căutare, descărcare și aplicare a actualizărilor suplimentelor. Pentru a căuta actualizări după instalarea acestui supliment, mergeți în meniul NVDA, Instrumente, Caută actualizări de suplimente. Dacă actualizările sunt disponibile, o listă a acestora va fi afișată împreună cu alte tipuri de conținut, cum ar fi descrierea, versiunea actuală și noua versiune. Selectați Actualizare, iar NVDA va descărca și aplica actualizările în ordine. Bineînțeles, repornirea NVDA vă va fi solicitată după aceea. Autorul acestuia este Joseph Lee.

Informații suplimentare

Pentru a afla mai multe detalii despre suplimentele prezentate mai sus, mergeți pe Site-ul comunității suplimentelor. În plus, informațiile suplimentare despre suplimentele Input Lock și ToolbarsExplorer, pot fi găsite și pe site-ul comunității spaniole, respectiv pe cel al comunității italiene.

Access8Math

Comunitatea suplimentelor a lansat un nou supliment numit Access8Math. Acest supliment îmbunătățește funcția de citire a matematicii în NVDA. Deși NVDA vine cu suport pentru MathPlayer, există anumite caracteristici lipsă, inclusiv un mod de navigare mai ușor pentru un conținut de matematică lung, util pentru înțelegerea structurii expresiei matematice.
Pentru descărcare, apăsați aici.

Curs de suport tehnic organizat de comunitatea internațională

Stimați utilizatori, dezvoltatori și traducători NVDA, comunitatea internațională NVDA organizează trei cursuri pentru a ne învăța cum să oferim suport tehnic pentru NVDA. Primul curs va avea loc în data de 23 iunie 2018, pe server-ul de TeamTalk al lui Joseph Lee, cel care-i va îndruma pe cursanți. Cursul va avea loc la ora 17:00 (UTC), 10:00 (fusul orar al Pacificului),, respectiv 13:00 (Fusul orar estic), acestea din urmă fiind două dintre cele trei fusuri orare ale Statelor Unite ale Americii. Conform fusului orar al României și al Republicii Moldova, cursul se va desfășura la ora 19:00.

Detalii suplimentare

teme

Condiții pentru participarea la curs:

Pentru a participa la curs, cursantul trebuie să fi citit deja ghidul utilizatorului, să fie familiarizat cu caracteristicile NVDA, în special cu cele din versiunea 2018.2 și să pună cel puțin trei întrebări pe care utilizatorii le pot avea despre conceptele și comenzile NVDA care ar putea fi arătate în sesiunile de suport tehnic.
Acestea fiind spuse, vă așteptăm cu drag la cursul de suport tehnic organizat de comunitatea internațională NVDA.

NVDA 2018.2

Salutare, dragi utilizatori NVDA! Tocmai a fost lansată versiunea NVDA 2018.2! Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ suport pentru citirea și navigarea în tabelele din aplicația Kindle pentru PC, suport pentru afișajele braille de la HumanWare BrailleNote Touch și BI14, precum și rezolvările multor defecte la vocile Windows Onecore și Sapi5. În plus, s-au introdus câteva mici funcții noi în Microsoft Outlook etc. Pentru descărcare, mergeți aici.

Grup de WhatsApp

Dragi cititori, administrația comunității românești NVDA este încântată să vă anunțe că micuța noastră comunitate a mai făcut un pas pentru a se apropia de utilizatorii NVDA vorbitori de română.
Întrucât WhatsApp este din ce în ce mai folosit de către persoanele cu deficiențe de vedere în special din România, am decis să deschidem o cale de comunicare și pentru oamenii cărora utilizarea WhatsApp le este mai convenabilă decât cea a Skype, Facebook sau a listei de mailing. A comunica este important, așa că noi suntem mereu deschiși spre o interacțiune mai facilă. Sperăm, astfel, că această comunitate va crește pentru a face lucruri mărețe, fiindcă unindu-ne, putem construi un viitor frumos. La mai bine de un an de la înființarea comunității, astăzi am mai deschis o ușă pentru voi. Nu ezitați să-i călcați pragul.

Text Information

Recent, a fost lansat un nou supliment nou numit Text Information. Acesta permite obținerea de informații pe baza textului selectat. Pur și simplu selectați ceva și utilizați o combinație de taste pentru a obține informații. Ar trebui, sperăm, să vă fie prezentat ceva care să se potrivească cu contextul. Puteți afla mai multe despre el de pe această pagină.

Un nou tutorial audio după un timp îndelungat

Astăzi, 6 aprilie 2018, pagina de tutoriale audio s-a mai îmbogățit cu încă unul.

A fost lansată o nouă versiune de NVDA, 2018.1.1

Ei bine, această versiune nu este importantă, mai ales dacă nu folosiți Windows 10. Totuși, de ce a fost lansată? O să aflați dacă citiți în continuare acest articol.
Pe scurt, este vorba despre un bug la vocile OneCore care ar fi putut să fie în viitoarea versiune de Windows 10, Spring Creators update, alias Windows 10 Redstone 4 sau Windows 10 (versiunea 1803), dacă Microsoft nu l-ar fi reparat într-o versiune de Windows Insider. Acest bug făcea ca vocile să vorbească cu un ton mai înalt și cu o viteză mult mai mare decât ar fi trebuit. Versiunea asta de NVDA a fost lansată pentru a reflecta repararea acestui bug. Așadar, utilizatorii de NVDA nu vor avea o surpriză neplăcută din partea vocilor Windows OneCore atunci când vor dori să treacă la noua versiune de Windows 10 ce urmează a fi lansată.
Puteți descărca noua versiune de aici.

Mesaj de maximă importanță!

Dragi utilizatori și dezvoltatori de suplimente, avem un comunicat de maximă importanță din partea comunității internaționale transmis de Joseph Lee, membru important al acesteia. Iată mesajul:
„Am trimis acum câteva zile un comunicat cu privire la wxPython 4 și NVDA. Pentru cei care l-au citit, acesta este o consecință a acelui comunicat. Pentru cei care citiți asta pentru prima dată, vă rugăm să-i acordați atenție, căci implică nu doar utilizatorii, ci și dezvoltatorii și alți membri ai acestei comunități. Din ce în ce mai multe suplimente au devenit incompatibile cu wxPython 4. Mai exact, următoarele suplimente au fost raportate ca având probleme pe versiunile NVDA Next Snapshot făcute cu wxPython 4: Dacă folosiți versiuni recente NVDA Next Snapshot și vedeți că unul sau mai multe suplimente pe care le aveți nu funcționează sau cauzează probleme, vă rugăm să informați comunitatea imediat. În funcție de ce se întâmplă după aceea, comunitatea le marchează ca fiind incompatibile până când acestea vor fi actualizate.
De asemenea, în funcție de cine sunteți, vă rugăm să urmați una sau mai multe dintre aceste directive: Bun, asta a fost. În încheiere vă spunem că am decis să traducem acest mesaj, fiindcă NVDA 2018.2 va fi făcut cu wxPython 4. Așadar, multe dintre suplimentele NVDA pe care actualmente le folosim, ar putea să nu mai fie compatibile cu NVDA dacă dezvoltatorii nu vor lucra la ele.

NVDA 2018.1 a fost lansat!

Dragi utilizatori NVDA, versiunea 2018.1 a fost lansată! Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ suport pentru diagramele din Microsoft Word și Microsoft PowerPoint, suport pentru noi afișaje braille, incluzând Eurobraille și convertorul de protocol Optelec, suport îmbunătățit pentru afișajele braille Hims și Optelec, îmbunătățiri de performanță pentru Mozilla Firefox 58 sau mai nou și multe altele. Puteți descărca versiunea de pe pagina principală ro-nvda.tk sau de aici.

4 noi suplimente

Doamnelor și domnilor! Recent, comunitatea de suplimente a lansat patru suplimente noi. Acestea sunt SentenceNav, BrailleExtender, IndentNav și Mozilla Apps Enhancements.
SentenceNav este un supliment care vă permite să navigați de la propoziție la propoziție într-un text.
BrailleExtender este un supliment NVDA care oferă diverse caracteristici la nivelul braille. Actualmente, sunt implementate următoarele caracteristici: Pentru unele afișaje braille, el extinde comenzile afișajelor pentru a furniza: Odată ce suplimentul este instalat, citiți documentația și mergeți prin setări utilizând meniul BrailleExtender (localizat în rădăcina meniului NVDA). De regulă, , documentația este generată automat, întrucât depinde de afișajul braille în uz.
IndentNav este un supliment care permite utilizatorilor NVDA să navigheze prin nivelul de indentare ori prin distanța de la marginea din stânga ecranului a rândurilor sau paragrafelor. În browsere permite găsirea rapidă a paragrafelor cu aceeași distanță de la marginea din stânga a ecranului, cum ar fi comentariile de nivel 1 într-un arbore ierarhic de comentarii. De asemenea, în timp ce editați codul sursă în multe limbi de programare, permite să săriți între rândurile aceluiași nivel de indentare, precum și să găsiți rapid rânduri cu nivel de indentare mai mare sau mai mic.
Mozilla Apps Enhancements vă oferă îmbunătățiri NVDA pentru aplicațiile Mozilla.
Puteți descărca aceste suplimente de pe site-ul acestei comunități.

Ziua Comunității

Dragi utilizatori de NVDA! Astăzi, 13 ianuarie, se împlinește un an de la înființarea comunității românești. Cu această ocazie, administrația comunității organizează un concurs de cultură generală care se va desfășura pe Skype. Acest eveniment va avea loc în această seară de la ora 21:00. Pentru a intra în grupul de Skype în care se va desfășura apelul, accesați acest link. Vă așteptăm cu drag!

NVDA în Windows Store!

Doamnelor și domnilor! Avem de făcut un anunț foarte important, mai ales pentru cei care folosesc Windows 10. Pe lângă noile caracteristici și rezolvări ale unor probleme cu care mai vine versiunea NVDA 2018.1, NVDA-ul va fi disponibil în Windows Store! Da, ați auzit bine. NV Access extinde capacitățile acestui cititor de ecran creându-i o variantă pentru Windows Store. Deci, odată cu lansarea versiunii 2018.1, vom putea să achiziționăm cititorul nostru de ecran preferat din Windows Store, așa cum achiziționăm și alte aplicații disponibile deja acolo. Despre varianta de Windows Store ce urmează a fi lansată vă putem da un singur detaliu, faptul că suplimentele NVDA nu sunt disponibile pentru acea variantă, Promittem că vă ținem la curent când vom afla ceva. Nu vă speriați, NV Access nu va renunța la varianta clasică. Vă mai spunem un singur lucru și promitem că încheiem aici. Trebuie să admitem faptul că, cu această idee genială a celor de la NV Access, acest screen reader va da practic lovitura de grație tuturor cititoarelor de ecran pentru Windows disponibile la ora actuală, inclusiv JAWS-ului. Ceea ce se face acum este o premieră absolută pentru lumea screen readerelor și cu chestia asta NVDA-ul le face praf.

NVDA 2017.4

Doamnelor și Domnilor! Moș Nicolae s-a gândit să ne mai facă un cadou frumos, așa că astăzi, 6 decembrie, s-a lansat versiunnea NVDA 2017.4. Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ multe reparări și îmbunătățiri la suportul pentru web, incluzând modul de navigare pentru dialogurile web în mod implicit, raportare mai bună a etichetelor grupurilor de câmpuri din modul de navigare, suport pentru noile tehnologii Windows 10, precum Windows Defender Application Guard și Windows 10 pe ARM64, dar și raportarea automată a orientării ecranului și a stării bateriei. Vă rugăm să rețineți faptul că această versiune nu mai suportă Windows XP sau Windows Vista. Cerința minimă pentru NVDA este acum Windows 7 cu Service Pack 1. De asemenea, această versiune vine cu repararea unei erori în traducerea românească, care făcea ca instalarea NVDA-ului să eșueze. Puteți descărca noua versiune de aici.

Comunicat important din partea comunității internaționale

Comunicat din partea lui Joseph Lee, membru al comunității internaționale: „Se pare că NV Access se confruntă cu o problemă majoră, de aceea versiunea 2017.4 a NVDA-ului va fi lansată cu întârziere. Există o caracteristică care suportă anumite aplicații, iar când a devenit parte din NVDA, a făcut ca acest cititor de ecran să meargă greu în anumite aplicații”.

O nouă voce

Vocea Ancuța a fost adăugată pe pagina de voci.

George Antonio Andrei - un nou tutorial text!

George Antonio Andrei a trimis un nou tutorial text pe pagina de tutoriale text.

Un nou tutorial text

Pe pagina tutorialelor text, un nou tutorial este disponibil. Descărcați-l de aici.

Un nou supliment VitalSource Bookshelf.

A apărut un nou supliment numit VitalSource Bookshelf. Acesta îmbunătățește accesibilitatea Epub reader-ului cu același numme. Autoarea acestuia este Noelia Ruiz Martinez. Se poate descărca de aici.
Pentru a afla mai multe detalii despre programul VitalSource Bookshelf, intrați aici.

Un nou tutorial audio

A apărut un nou tutorial audio pe pagină. Pentru a-l asculta, iată Link-ul direct către acesta.

Alertă importantă

După multă atenție, NV Access a decis că NVDA 2017.3 va fi ultima versiune a NVDA pentru a sprijini sistemele de operare mai vechi, cum ar fi Windows XP și Vista. NVDA 2017.4, care va fi lansat la sfârșitul lunii noiembrie, va necesita rularea Windows 7 Service Pack 1 sau Windows Server 2008 R2 Service Pack 1. Acei utilizatori cu sistemele de operare mai vechi pot continua să ruleze NVDA 2017.3. NV Access spune: Este din ce în ce mai greu să menținem suport pentru sistemele de operare mai vechi, și, în același timp, să remediem bug-uri și să adăugăm noi caracteristici pentru sistemele de operare mai noi și mai sigure. Cu doar 4% dintre utilizatorii noștri aflați acum pe aceste sisteme de operare mai vechi, considerăm că nu mai merită investiția, mai ales acum că începe să afecteze majoritatea utilizatorilor noștri. Pentru a adăuga la aceasta, Microsoft nu mai oferă niciun suport pentru Windows XP, Vista sau Windows 7 fără niciun pachet Service Pack. Acest lucru înseamnă că utilizatorii execută aceste sisteme de operare cu mare risc de securitate. Multe alte aplicații de bază, inclusiv browserele, cum ar fi Mozilla Firefox și Google Chrome, au abandonat deja suportul pentru aceste sisteme de operare mai vechi. NV Access recunoaște că această decizie va fi nepopulară pentru unii și înțelege, de asemenea, că vor exista utilizatori care nu vor putea să treacă la un sistem de operare mai nou. Prin urmare, NV Access va continua să ofere descărcarea NVDA 2017.3 pe site-ul său web, chiar și odată cu publicarea viitoarelor versiuni NVDA. Creșterea cerinței minime a versiunii sistemului de operare pentru NVDA ne permite să ne concentrăm eforturile asupra stabilității și securității NvDA, prin utilizarea unor caracteristici și optimizări atât în ​​sistemul de operare Windows, cât și prin instrumentele de dezvoltare moderne oferite de Microsoft. Pentru cei din comunitate care aleg să ruleze versiuni snapshot sau rc și oferă feedback, de astăzi aceste build-uri nu mai pot funcționa pe sisteme de operare mai vechi. În zilele următoare, aceste snapshot-uri vor refuza să ruleze pe orice Windows vechi și vor afișa o fereastră de dialog Windows care alertează utilizatorul în legătură cu acest fapt. Serverul de actualizare NV Access oferă acum deja NVDA 2017.3 oricărui utilizator care execută o versiune snapshot sau rc pe aceste versiuni mai vechi de sistem de operare și nu va oferi nicio versiune viitoare NVDA peste 2017.3. Pentru cei aflați pe sistemele de operare acceptate, nu veți vedea nicio modificare. Cu siguranță așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm în continuare și să oferim comunității mai multe versiuni mai stabile, mai sigure și mai pline de funcții ale NVDA, asigurând accesul egal al persoanelor cu deficiențe de vedere de pe glob la calculatoare.

NVDA 2017.3

În sfârșit, ieri, 24 August 2017 a fost lansat NVDA 2017.3! Caracteristicile principale ale acestei lansări includ intrările pentru braille abreviat, compatibilitate pentru noile voci Windows OneCore disponibile în Windows 10, integrare în aplicație a Windows 10 OCR și multe alte îmbunătățiri semnificative pentru braille și internet. Mai multe detalii puteți citi accesând elementul „Ce e nou” din submeniul Ajutor. Pentru a descărca noua versiune, apăsați aici.

NVDA 2017.3RC1

Doamnelor și domnilor, întâmpinați versiunea NVDA 2017.3RC1! Caracteristicile principale ale acestei lansări includ intrările pentru braille abreviat, compatibilitate pentru noile voci Windows OneCore disponibile în Windows 10, integrare în aplicație a Windows 10 OCR și multe alte îmbunătățiri semnificative pentru braille și internet. Mai multe detalii puteți citi accesând elementul „Ce e nou” din submeniul Ajutor. Pentru a descărca noua versiune, apăsați aici.

SayCurrentKeyboardLanguage

În iulie 2017 a fost lansat un nou supliment numit SayCurrentKeyboardLanguage. A fost creat în urma unei solicitări a unui membru pe lista de mailing a suplimentelor NVDA. El oferă o scurtătură, NVDA+F4, care spune limba curentă a tastaturii. Dacă e apăsată de două ori, spune limba implicită a sistemului. La prima versiune a acestui supliment, el a fost propus ca simplu globalPlugin pentru a fi lipit în dosarul de configurare al NVDA-ului, apoi a fost transformat în supliment. Pentru a-l descărca, dați click aici.

Plecarea lui James teh din echipa de dezvoltatori NV Access

Știre importantă pentru utilizatorii NVDA de pretutindeni! James Teh, unul dintre dezvoltatorii importanți ai acestui cititor de ecran, va pleca din echipa NV Access și va lucra pentru Mozilla. Anunțul a fost făcut marți, 8 august, pe site-ul NV Access. Citiți-l dând click aici.

Noua listă de mailing a suplimentelor

Doamnelor și domnilor, avem un anunț important din partea comunității suplimentelor.
Lista veche de mailing a suplimentelor a fost oprită din cauza unor probleme de livrare a mesajelor.
Cu această ocazie, a fost lansată o nouă listă de mailing. Pentru a vă abona, trimiteți un mesaj gol la adresa NVDA-addons+subscribe@groups.io.
Abonându-vă la această listă de mailing, veți primi noutăți în legătură cu suplimentele actualizate sau cele noi.

Virtual Review

Comunitatea de suplimente a lansat un nou add-on numit Virtual Review. De fapt, aceasta este o nouă versiune a suplimentului Virtual Revision, care îți afișează textul unei ferestre pentru ca acesta să poată fi selectat și copiat. Acest supliment este rezultatul unei colaborări între Rui Batista și echipa de suplimente NVDA. Îl puteți descărca de aici.

Concurs de cultură generală

Dragi vizitatori, Vineri, 2 iunie 2017, ora 21:00, se va desfășura pe Skype un concurs de cultură generală organizat de administrația comunității românești NVDA.

Regulile concursului



Notă: Scopul acestui concurs este de a aduna membrii comunității, și nu numai, laolaltă și de a le da ocazia să-și testeze cunoștințele de cultură generală. Participarea nu este obligatorie.
Pentru a intra pe grupul de Skype pe care se va desfășura concursul, accesați acest link.
Dacă aveți întrebări, contactați-ne.
Vă așteptăm cu drag!”

Versiunea 2017.2

Doamnelor și domnilor! Pe 29 mai 2017, versiunea NVDA 2017.2 a fost lansată. Caracteristicile principale ale acestei versiuni includ suport complet pentru atenuarea audio în Windows 10 Creators Update, reparări ale mai multor erori de selecție în modul de navigare, incluzând probleme cu selectarea întregului conținut, îmbunătățiri semnificative la suportul pentru Microsoft Edge și îmbunătățiri pe web, cum ar fi indicarea elementelor marcate ca actuale (folosind atributul aria-current). În plus, actualizarea vine cu multe îmbunătățiri la traducerea românească. Puteți afla mai multe detalii despre tot ceea ce este inclus în noua versiune citind secțiunea „Ce e nou”, sau accesând Acest link. Bucurați-vă la maxim de noua versiune!

Object Location Tones

A apărut un nou supliment. Este similar cu Audio Themes 3D și se numește Object Location Tones. Autorul acestuia este Joseph Lee. Iată ce ne recomandă Joseph: „După instalarea acestui supliment și repornirea NVDA (sau când activați acest supliment), pe măsură ce navigați la diferite controale, veți auzi tonuri pentru a indica unde este localizat obiectul pe ecran. Pentru a dezactiva object location tones, dezinstalați sau dezactivați acest supliment din managerul suplimentelor. Note importante: Dacă utilizați teme audio 3D sau alte suplimente similare, este recomandat să dezactivați Object Location Tones. Dacă un control este înafara ecranului, tonurile nu vor fi redate.” Puteți descărca acest supliment de aici.

BGT Lullaby

O veste bună pentru gameri, a apărut un nou supliment pentru jocurile făcute în BGT! BGT Lullaby face ca NVDA-ul să se pună automat în repaus la rularea jocurilor făcute în BGT. Orice discurs trimis la NVDA de către joc va fi în continuare vorbit, la fel ca orice dialog (câmpuri de intrare și mesaje). Autorul acestuia este Damien Sykes-Lindley. Îl puteți descărca de aici.

Enhanced Aria

José Manuel Delicado, un dezvoltator mexican de aplicații accesibile pentru nevăzători, a făcut un supliment pentru NVDA numit Enhanced Aria. Acesta vă permite să particularizați ce repere sunt raportate de NVDA când navigați pe Internet. Funcționalitatea sa este foarte simplă. Odată instalat, deschideți navigatorul dumneavoastră web și vizitați web-ul ca de obicei. Reperele aria implicite raportate de Firefox și Chrome vor fi de asemenea vizibile în Internet Explorer, așa că veți putea să apăsați tastele de navigare rapidă pentru a sări printre ele și le puteți lista apăsând NVDA+f7 în toate navigatoarele. Citiți ghidul de utilizare al NVDA-ului pentru mai multe informații. Suplimentul adaugă un reper suplimentar, care nu este inclus implicit în NVDA. Puteți să descărcați suplimentul de aici.

LAMBDA

Veste bună pentru matematicieni! Un nou supliment a fost lansat de comunitatea internațională numit LAMBDA. Acest proiect este un modul de aplicație pentru programul LAMBDA. A fost inspirat de munca lui Peter Lecky la universitatea Comenius. LAMBDA (Linear Access to Mathematic for Braille Device and Audio-synthesis) este un soft care ajută persoanele nevăzătoare să citească și să scrie matematică utilizând un afișaj braille și/sau o sinteză vocală. LAMBDA este rezultatul unui proiect european. Pentru mai multe informații despre el vă rugăm să vizitați pagina web a programului LAMBDA. Versiunea actuală a suplimentului are tabele braille pentru limbile italiană și spaniolă, iar interfața sa este disponibilă în italiană, galiciană și spaniolă. Dacă nu sunteți un utilizator italian al LAMBDA-ului și doriți să contribuiți cu portarea tabelului braille în limba dumneavoastră, contactați autorul (îl vedeți mai jos) sau abonați-vă la lista de mailing a proiectului. Vă rugăm să rețineți:** Acest supliment a fost dezvoltat de Alberto Zanella ca o activitate de voluntariat. Nici autorul sau colaboratorii nu sunt implicați în vânzarea și / sau dezvoltarea programului Lambda. Dacă aveți nevoie de mai multe informații despre Lambda, sau aveți nevoie de sprijin în utilizarea lui, vă rugăm să contactați distribuitorul dumneavoastră local. Dacă întâmpinați vreo problemă la utilizarea sau instalarea acestui supliment, vă rugăm să contactați autorul sau utilizați link-ul „Issues” pe pagina proiectului de pe Github. Puteți descărca suplimentul de aici.

Speech History

Speech History este o versiune actualizată a suplimentului Clip Copy, creat inițial de Tyler Spivey. Suplimentul vă permite să examinați cele mai recente 100 de elemente rostite de NVDA, de asemenea și copierea elementului selectat pe planșetă. În mod implicit, se pot utiliza tastele Shift+F11 pentru deplasarea printre elementele precedente ale istoricului, cu Shift+F12 vă deplasați la cele succedente și cu F12 copiați elementul. Aceste combinații pot fi modificate din categoria Vorbire a dialogului Gesturi de intrare. Autorul suplimentului este James Scholes. Descărcați-l de aici.

Weather Plus, 4.3.3

În această versiune lansată pe 30 mai 2017, a fost adăugată traducerea în limba germană a suplimentului. Puteți afla mai multe vizitând Site-ul comunității italiene a NVDA-ului.

SpeakPasswords

Se pare că și ziua de astăzi, 3 mai 2017 este una norocoasă pentru utilizatorii de NVDA. De ce? Pentru că, comunitatea suplimentelor a mai lansat unul numit Speak Passwords. Din titlul acestuia putem să deducem foarte ușor ce face, însă nu mai e nevoie de asta, căci pe site-ul comunității există o scurtă prezentare a lui. Acest supliment îi permite NVDA-ului să pronunțe caracterele și cuvintele în timpul tastării în câmpuri de parolă. Totuși, cum putem împiedica NVDA-ul să facă asta? Ei bine, există răspuns și la această întrebare. Răspunsul dat de comunitate este să dezactivăm suplimentul. Iată părerile utilizatorilor care deja l-au încercat. Florian ionașcu spune: „Eu nu îl consider ca fiind util, ci mai degrabă unul dăunător pentru intimitatea utilizatorului. De exemplu, utilizatorul nu deține o pereche de căști, ci niște boxe. În aceeași cameră se mai află una sau mai multe persoane. El tastează parola și cititorul de ecran pur și simplu o pronunță în loc să spună „asterisc”. Și uite așa, parola ise poate afla foarte ușor. De aceea nu-l consider un supliment util și nu aș recomanda instalarea lui.” Ioan Man, un alt membru al comunității, spune: „Există și un dar căci întotdeauna există şi mai multe variante. Addonul este şi nu este util. Dacă e să o luăm din punct de vedere al securităţii este total nefolositor. De ce? Deja ai enumerat foarte bine şi ai punctat foarte bine ceea ce trebuia punctat. Dar. Să presupunem că există un începător în ale calculatorului, un om mai învârstă care atunci începe şi el să utilizeze maşinăria asta care se numeşte computer. Totuşi cred că un astfel de supliment este util acestei categorii de persoane şi am să argumentez. În momentul în care scrii o parolă cititorul de ecran, Nvda, pronunţă asterisc asterisc. Acest fapt Poate uneori să deruteze, deoarece individul poate greşii o literă şi poate uita ce şi unde a rămas cu tastatul. Deci, acest supliment, în acest caz poate fi util.” Storm Productions spune: „Eu am o parolă lungă la Skype, și, în cazul în care NVDA citește asterisc, eu mă derutez și nu știu unde am rămas, și trebuie să o scriu de mai multe ori pentru că nu-s sigur că am scris-o corect. De aceea, consider că SpeakPasswords este un supliment util.” Părerea Dumneavoastră este de asemenea importantă pentru ceilalți utilizatori. Dacă doriți s-o expuneți, o puteți face trimițându-ne un mesaj pe grupul de Skype (în care puteți fi adăugat dacă trimiteți cerere unuia dintre membrii acestuia). De asemenea, ne puteți da un mesaj și pe grupul de Facebook, dar și pe lista noastră de mailing, toate aflate pe pagina noastră de contact. Linkul de download se află aici.

Weather plus, versiunea 4.3.2

Există O nouă versiune a acestui supliment, apărută pe 24 aprilie 2017. Ea nu aduce reparări de buguri, singura chestie cu care vine este traducerea în limba română a suplimentului. Weather Plus adaugă temperatura locală și prognoza pentru 24 de ore până la 9 zile. Cu ajutorul lui puteți afla starea vremii din orice colț al lumii selectând un oraș din setări. Autorul suplimentului este Adriano Barbieri, un membru al comunității italiene NVDA. Momentan, add-on-ul este tradus în limbile cehă, engleză, franceză, galiciană, italiană, portugheză (Brazilia), portugheză (Portugalia), română, rusă, spaniolă, slovacă și sârbă. Îl puteți descărca de pe site-ul comunității italiene. De asemenea, este disponibil și pe site-ul comunității suplimentelor.

Review Cursor Copier

Comunitatea suplimentelor NVDA a lansat unul nou numit Review Cursor Copier. El oferă o varietate de comenzi pentru copierea textului de sub cursorul de examinare pe planșetă. Autorul lui este Tuukka Ojala, un membru al comunității. Mai multe informații și linkul de descărcare a suplimentului se găsesc aici.

Clipspeak

Doamnelor și domnilor, comunitatea de suplimente ne-a mai făcut un cadou de 1 mai muncitoresc lansând un nou supliment numit Clipspeak. Acesta îi permite NVDA-ului să anunțe automat operațiile planșetei (cum ar fi tăierea, copierea și lipirea), împreună cu alte operații comune de editare, cum ar fi selectarea întregului conținut de pe planșetă, anularea și refacerea acestuia. Pentru a preveni anunțarea în situații inadecvate, Clipspeak efectuează verificări asupra comenzii și a planșetei pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la necesitatea unui astfel de anunț. Din acest motiv, anunțurile Clipspeak-ului pot fi inexacte. În mod implicit, gesturile Clipspeak-ului sunt puse la cele utilizate în mod obișnuit de versiunile în engleză ale Windows-ului, I.E. Autorul lui este Damien Sykes-Lindley. Puteți să-l descărcați de aici.


Această pagină este în dezvoltare. Alte noutăți vor fi adăugate pe parcurs.


Mergeți pe pagina principală